63 találat a(z) építési engedély cimkére

FAD számla Kérdés

Fordított adózáshoz kapcsolódó előleg Kérdés

Lakásépítések, építési engedélyek: így alakult az első negyedév Cikk

2021 I. negyedévében 6153 új lakás épült, 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 6946 volt, 1,2 százalékkal kevesebb, mint 2020. I. negyedévében, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

11 éves rekord az új lakások építésében Cikk

2020-ban 28 208 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Fordított áfa építési engedély kiadása előtt_1 Kérdés

Fordított áfa építési engedély kiadása előtt Kérdés

Lakásáfa Kérdés

Nagyon visszaesett a lakásépítési kedv Cikk

2020 első három negyedévében 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37 százalékkal kevesebb a 2019. azonos időszakinál – jelentette a KSH.

Tanács kérése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tanácsukat szeretném kérni az alábbi esetben: egy építőipari cégünk van, fő profilunk társasházak építése értékesítés céljából. 2018 márciusában vásároltunk egy lakóház és udvar elnevezésű ingatlant, 18,5 millió forintért. (Áfamentesen, magánszemélytől, a 4 százalékos illetéket megfizettük.) Szeretnénk fiúnknak építeni egy családi házat a telekre, ahol egy kozmetika is helyet kap külön épületben. Mivel a kft. nevén van az ingatlan, úgy gondoltuk, hogy az építési engedélyt is a kft. nevére kérjük ki. Építési engedélyt kérünk rá, mivel a lakóépület több, mint 300 nm, kozmetika is lesz Abban kérnénk az Önök tanácsát, hogy mikor vegyük ki a cégből az ingatlant a saját nevünkre? (Férjemre és rám, mindketten tagok és ügyvezetők vagyunk.) A, vagy B verzió lenne a jobb megoldás? Az a kérdés is felmerült bennünk, hogy ezt adásvételi szerződéssel vagy osztalékként tegyük meg. A verzió: most, a legelején, még az építkezés megkezdése előtt: - A vételár 18,5 millió forint volt, ehhez hozzáadnánk azokat a költségeket, amelyeket már elszámoltunk erre az ingatlanra (épület részleges bontásának költsége, tervezési díj) + 27 százalék áfát rá kell tennünk. Ezt a NAV elfogadhatónak tartaná-e? B verzió: nem teljesen szerkezetkész eljutásnál, tehát csak a falak állnának: - Ebben az esetben a kft. építi, mintha magának építené, majd szerkezetkészen a kft. két tulajdonosa nevére kerül. Itt már érdekesebb lehet a vételár + 27 százalék áfa összege. Mi az az összeg, amit a NAV elfogadhatóak tart? Illeték mindkét esetben 4 százalék.

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tevékenységéhez a telephelyet bérli. Ezen a telephelyen irodabővítés kezdődik, ami építésengedély-köteles. Az építési engedélyt már a telek tulajdonosa megkérte, aki nem a cégünk. A használatbavételi engedély is majd a telek tulajdonosának nevére fog szólni. A beruházást azonban cégünk fogja lebonyolítani és finanszírozni. Az összes bejövő számla cégünk nevére fog szólni. Kérdésem az lenne, hogy annak ellenére, hogy a használatbavételi engedély a telek tulajdonosára fog szólni, aktiválhatjuk-e mi az épületet? És ezt épületnek vagy bérelt ingatlanon végzett beruházásként kell aktiválni? Válaszukat előre is köszönöm!

Gomba módra épülnek az új lakások Magyarországon, zömmel a fővárosban Cikk

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Épülő lakóingatlan-eladás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég megvásárol egy másik cégtől építési telken épülő, már szerkezetkész állapoton túl lévő, majdnem kész, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlant. Az építési engedély már 2018. november 1-je előtt jogerős volt. Az eladó az adásvétel után vállalkozási szerződés keretében fejezi be a munkákat. A fenti adásvételre alkalmazható-e az 5 százalékos áfa, illetve ha a vevő cég a lakóházat befejezi, és megkéri a használatbavételi engedélyt, majd eladja ezt a lakóházat, alkalmazható-e erre az adásvételre is az 5 százalékos áfa? Köszönöm a választ.

Fordított adózás fennmaradási engedély esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordított adózással kapcsolatban lenne egy speciális kérdésem. Egy építőipari vállalkozás megvásárolt egy ingatlant, amelyen egy szerkezetkész ház áll, a földhivatali nyilvántartás szerint kivett lakóház, udvar megnevezéssel. Az ingatlannak már nagyon régen lejárt az építési engedélye. Az építési hatóságnál azt a tájékoztatást adták, hogy fejezze be az ingatlant, majd a végén kérjen rá fennmaradási engedélyt. Kérdés, hogy áfaszempontból hogyan kell kezelnie a vállalkozásnak az ingatlan befejezését, ha részben ő saját maga, részben más építőipari vállalkozókkal fejezi be a ház építését, mivel a hagyományos építési engedélyt (bejelentést) nem kell megkérnie, csak a végén kell fennmaradási engedélyt kérnie? Válaszukat köszönöm.

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új építésű szerkezetkész lakás eladásával kapcsolatban kérdezem az alábbiakat: építési engedély dátuma (ez az utolsó módosítás, jogerős): 2016. január. Megfelel az alábbi feltételeknek: 150 m2-t nem haladja meg a hasznos alapterület. Vállalkozásom építette, az adásvételi szerződés elkészült, a földhivatalnál leadva. A lakás vételárát a vevő csak jövő februárban fizeti ki (akkor utal a lakás-takarékkassza). A lakáshoz tartozik egy garázs is. A szerződésben is, számlán is a lakást 5 százalékos áfával, míg a garázst 27 százalékos áfával szerepeltettük. A kérdésem a következő. Erre az ügyletre még érvényes az 5 százalékos áfa attól függetlenül, hogy a vevő csak jövő februárban lesz jogilag tulajdonos? Az építési engedély dátumából gondolom, hogy ebben az esetben 2023. december 31-éig érvényben marad. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Fürész Attila

Építési beruházás több alvállalkozóval Kérdés

"X" cég megrendelő építésiengedély-köteles szemestermény-szárítót építtet az "Y" fővállalkozóval. Az engedélyt a megyei kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály mérésügyi és biztonsági osztály adta ki (szakhatóság). "Y" cég fővállalkozó szereli össze a szükséges gépeket berendezéseket, amely gépeket, berendezéseket az "Y" cég vásárol meg egy másik "Z" magyar cégtől. "Y" fővállalkozó cég "K" alvállalkozókat is igénybe vesz a szerelési munkákra. Kérdésem az lenne, hogy milyen áfával számlázza a "Z" magyar cég a gépeket, berendezéseket az "Y" fővállalkozónak, valamint a "K" alvállalkozó milyen áfával számlázza a szerelési munkákat az "Y" fővállalkozónak. Az utolsó kérdés pedig hogy "Y" fővállalkozó milyen áfával és hogyan számlázza le a szolgáltatásokat és a berendezéseket az "X" megrendelőnek. Minden szereplő természetesen normál áfakörös magyar vállalkozás. Az Y fővállalkozó a megegyezés szerinti munkák, beszerelések elvégzése után milyen áfával számlázza a gépeket és szolgáltatásokat az X cég felé? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close