42 találat a(z) átvállalás cimkére

Kft. ügyvezető (meg)/(ki)váltása Kérdés

Ekho Kérdés

Munkavállaló tandíjának átvállalása Kérdés

Kata, 40 százalék adó levonása értékhatár túllépése esetén Kérdés

Pénzügyi lízing átvállalása Kérdés

Végelszámolás során a tagi követelések adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás (bt. vagy kft.) szeretné vállalkozását (egyszerűsített) végelszámolással megszüntetni. A tagok magánszemélyek. A vállalkozás évek óta nem működik. A vállalkozásnak csak a tagok felé van tartozása. Van lekötött tartaléka, amit a tagok fizettek be a veszteség fedezésére. Van hátrasorolt kötelezettsége, amit szintén a tagok fizettek be és van tagi hitele. Ezeket a kötelezettségeket a vállalkozás nem tudja visszafizetni. A szakirodalomban a következőket olvastam: ha ezeket a tételeket nem tudja a vállalkozás visszafizetni, akkor 1. a tagi hitel elengedése egyéb bevétellé válik, ami után társasági adót és ajándékozási illetéket kell fizetni 2. a hátrasorolt kötelezettség egyéb bevétellé válik, ami után társasági adót és ajándékozási illetéket kell fizetni 3. a lekötött tartalék átvezetendő az eredménytartalékba, de ajándékozási illetéket kell utána fizetni A vállalkozás a taót és az illetéket sem tudja kifizetni. Kérdésem az lenne, hogy 1. a fenti megállapítások helyesek-e 2. a vagyonfelosztás során a tagok átvállalhatják-e a tao- és illetékfizetési kötelezettséget 3. ha nem vállalják át (mert nem tudnák kifizetni), akkor mi módon tudják megszüntetni a vállalkozást ? Válaszát előre is köszönöm.

Hosszabbítás: májusban is átvállalja a kieső béreket a cseh kormány Cikk

Egy hónappal, május végéig meghosszabbította a cseh kormány az Antivirus programját, amely alapján a koronavírus-járvány által sújtott cégeknél magára vállalja az alkalmazottak bérének nagyobbik részét – jelentette ki Jana Malácová, cseh munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

Kölcsönelengedés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság 2010. év előtt felvett hitele ( lízing és Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól) esetén a bt. beltagjának (aki jelenleg az ügyvezető és egyben a végelszámoló is) édesapja volt kezesként megjelölve. A bt. helyett az édesapa fizette ki a tartozásokat, aki nem tagja a bt.-nek. A bt. végelszámolásról döntött, így a kötelezettségei egyéb bevétellel szemben kivezetésre kerültek, természetesen adóalapot megnövelve ki is fizette a társasági adót. Jelen esetben kell-e illetéket fizetni a fent említett kötelezettségek elengedése miatt vagy lehet-e elévülésként tekinteni, és ennek mi az adóvonzata? A végelszámolás során hitelezői igényt senki nem nyújtott be.

Tandíjköltség átvállalása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződés keretén belül kifizető által magánszeméllyel szembeni szakképzés tandíjátvállalása értelmezhető-e az szja-törvény 70. § 3) pontja alatti egyes meghatározott juttatásnak abban az esetben, amennyiben a szerződés kötelezi a magánszemélyt a tanulmányok elvégzését követően 3 évi rendelkezési állásra a megszerzett szakmával kapcsolatban? A tanulmányok sikeres elvégzését követően munkaszerződés nem köttetik, azonban eseti megbízások és a megszerzett szakmához kapcsolódó teljesítési igen minden bizonnyal felmerül. Válaszát köszönve! K

Öregségi nyugdíjas egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Egy kft. (akinek egyéni vállalkozóként dolgozom) átvállalná az egészségügyi szolgáltatási járulékot tőlem mint (82 éves) öregségi nyugdíjas vállalkozótól. Milyen adóhatása lenne a kft.-nél és az én egyéni vállalkozásomban, azon kívül, hogy nálam nem lenne költség, mert a kft.-nél jelentkezne költségként. Várom válaszukat köszönöm.

Zárt végű lízing átvállalása Cikk

Hogyan könyvelendő a számviteli törvény szerint a zárt végű lízing átvállalása? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk táppénzre jogosultság időtartamát kimerítette, és továbbra is keresőképtelen. Mi munkáltatóként átvállalnánk helyette az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Szükséges-e járulékátvállalási szerződés kötése a munkáltató és munkavállaló között (és ha igen, kell-e csatolnia a munkavállalónak a 19T1011-es nyomtatványhoz), vagy elegendő-e a munkavállaló által postázott 19T1011-es nyomtatvány A lapjának 2-es pontjának aláírása a munkáltató részéről? Előre is köszönöm válaszát!

Tulajdonos magánszemély műtét Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem a következő: A kft. egyik tulajdonosa bypass műtéten esik át + előtte a kivizsgálások költsége, melyet a tb nem támogat. A kft szeretné átvállalni a műtét árának megfizetését. Kérem a segítségét, milyen költséggel járna a kft.-nek. Köszönettel

Szabadulás a tagi kölcsöntől Cikk

A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

Nyílt végű lízing idő előtti lezárása és egy másik cég általi új lízing indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "A" cég nyílt végű lízing konstrukcióját idő előtt le kivánja zárni, egy másik "B" cég viszont szeretné az autót nyílt végű lízing konstrukcióban használni. A kérdésem az, hogy a lízingbe adó és az A cég között hogyan történik az elszámolás és az A cég milyen áfa-elszámolási kötelezettségekkel rendelkezik ez alapján? Az A cég 24x160 000 forint nettó lízingdíjjal, annak kamataival és 1 800 000 Ft + áfa maradványértékkel tartozik még. A B cég 8 000 000 forint + áfa teljes áron indítaná az új lízing konstrukciót. Az autó Eurotax ára kb 10,5 millió forint bruttó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodó kiva hatálya alatt

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bt. áttér katára

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs