17 találat a(z) áfamérték cimkére

Katás egyéni vállalkozó: így adhat bérbe ingatlant magánszemélyként Cikk

Egy katás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, illetve rövid távú lakáskiadással is foglalkozik. Hogyan alakul az adózása – tette fel a kérdést olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

CO2 térítés nélküli átadás áfája Kérdés

Áfa vállakozó telkén építetendő és értékesítendő ingatlan esetén Kérdés

Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Falusi vendégasztal – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás őstermelő falusi vendégasztal szolgáltatást végez. Alkalmazható-e a kedvezményes 5%-os adómérték? Előre is köszönöm!

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk ingatlan-bérbeadással foglalkozik, melyhez kapcsolódóan közüzemi számlákat (gáz, víz, villany, biztosítás stb.) számlázunk tovább bérlőink felé. A szolgáltató által kibocsátott számlában vannak ún. adóalapon kívüli tételek. (Ilyen például az áramszámlában a szénipari szerk.átalakítási támogatás.) Ezekben az esetekben is osztja a főtevékenység adómértékét, vagyis 27%-os áfával kell továbbszámlázni? Válaszát előre is köszönöm!

Szoba reggelivel, félpanzióval vagy ezek nélkül: mennyi az áfa? Cikk

A vendéglátásban januártól alkalmazható 5 százalékos áfakulcs ismét értelmezési kérdéseket vetett fel az érintetteknél: mikor, milyen mértékkel számlázzanak?

Tévesen számolt áfa Kérdés

Ügyfelem éves áfabevalló és most hozta a könyvelését. Sajnos a bevétele alapján 5%-os áfát ütött be 17% helyett, ezt a költségek alapján vettem észre. Kérdésem, hogy megtehetem-e azt, hogy az 5%-os bevétel helyett 27%-ot vallok be, függetlenül attól, hogy a pénztárblokkon 5% szerepelt.

Vendéglátás áfa Kérdés

Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 5%-os kedvezményes adómérték 2018. január 1-jétől [Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés]? 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás-t végzünk. Rendszerint rendezvényeken (véleményünk szerint ez a tevékenység a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik) (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban (parázson, tárcsán) sütött ételeket árulunk. Mellette italokat is felszolgálunk. Kérdéseim: 1) A helyben elkészített ételeket a kínálópultból választja ki a vendég, ezt mit szervírozzuk neki tányérra, evőeszközt, szalvétát biztosítunk, majd a stand előtt található asztalokon, székeken ülve fogyaszthatják el. Ebben az esetben él az 5%-os áfa lehetősége? 2) Az 1)-es pontban lévő eset kiegészül azzal, hogy az ügyfél italt is rendel hozzá, mondjuk az egyik kólás cég termékét. Ebben az esetben az étel 5% az ital meg 27%? 3) Az 1)-es eset azzal egészül ki, hogy az étel mellé helyben készült, vízből, citromléből, és gyümölcsökből álló limonádét rendelnek, ebben az esetben 5% az áfa a teljes szolgáltatásra? 4) Előfordul, hogy cégek családi napjaira települünk ki, ott szintén helyben készül minden étel és szintén van leülési lehetőség, itt is evőeszközöket, széket és asztalt biztosítunk, ez a szolgáltatás 5%-os áfás? Ital itt is biztosított.

Bizományos által kiállított számla megrendelő nevében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány kulturális rendezvényt szervezett, a jegyek értékesítését pedig szerződés alapján bizományos végezte. A szerződésben az szerepel, hogy a vásárló kérésére a bizományos az értékesített jegyekről a hatályos jogszabályoknak megfelelően köteles számlát kiállítani, mely a megbízó adatait tartalmazza. Az alapítvány alanyi adómentes, a bizományos viszont áfakörös. A jegyeken szerepel az áfa mértéke. A bizományos azokban az esetekben, amikor a vevő számlát kért, kiállította a számlát az alapítvány mint számlakibocsátó adataival, viszont a jegy értékét megbontotta nettó, áfa, bruttó értékekre, vagyis a számla áfát tartalmaz, annak ellenére, hogy az alapítvány alanyi adómentes. Kérdésem, hogy helyesen állította-e ki áfásan a számlát a bizományos, vagy áfamentesen kellett volna, függetlenül attól, hogy a jegyeken szerepel az áfa mértéke? Ha helyes így a számla, akkor kell-e áfabevallást beadni, és az alapítványnak az áfát megfizetni? Ha igen, akkor milyen határidővel? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bodnár Ildikó

Tulajdonosnak értékesített új lakóingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonosa saját cégével új lakóingatlant kíván létrehozni alvállalkozók bevonásával. Ezen lakóingatlant saját részre kívánja értékesíteni. Ekkor milyen áfamértékkel kell az új lakóingatlant kiszámlázni a tulajdonosnak? Mikor lehet az 5 százalékos áfát érvényesíteni? Tisztelettel:Krisztiánné

Munkásszálló vs. panzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy most alakult kft. vásárol egy jelenleg panzióként nyilvántartott ingatlant. A kft. elsősorban munkásszállóként kívánja működtetni, kiadni a szobákat, folyamatos, éves szerződéssel. Szükséges-e átminősíteni az ingatlant, illetve melyik esetben – ha panzióként működik az ingatlan, vagy ha munkásszállóként működik – érvényesül a kedvezményes 18 százalékos adókulcs, illetve ez esetben is szükséges-e bejelentkezni a NAV-nál az ingatlan-bérbeadás áfakötelessé tételére, vagy ez esetben automatikusan áfaköteles, amennyiben a kft. nem alanyi mentesként alakul? A lakók (elszállásolt munkások) konyhai használatot is kapnának az alapvető szoba+mosdó ellátás mellett. Válaszát előre is köszönöm!

Gépbérbeadás külföldi telephelyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gépet ad bérbe határozatlan időre magyarországi székhelyű társaságnak. Bejegyzett telephelye és fióktelepe csak Magyarországon van. Azonban a gépet külföldi címre szállították ki pár hónap erejéig munkavégzésre. A számlát részemről 27 százalékos áfával állítom ki (időszakos elszámolású ügylet)? Válaszát megköszönve: Tomayerné

Újnak nem minősülő ingatlan értékesítése Kérdés

T. Szakértő! Cégünk 2014 évben négyes társasházat épített, értékesítési céllal, melyből egy lakást idén eladtunk, a törvény szerinti áfamérték megfizetésével, A használatbavételi engedélyt 2014 év végén megkaptuk, tehát az áfatörvény szerint, idén év végével a fennmaradó lakások már nem számítanak újnak. Ha jövőre értékesítjük a lakásokat, akkor azokat már áfamentesen tesszük, hiszen nem választottuk az áfakötelessé tételt. Viszont mi lesz a 2014-ben visszaigényelt áfával? Az értékesítéssel arányosan meg kell fizetni? Válaszát köszönöm!

Üdülőhasználati jog számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás apartmanok időben megosztott használati jogának értékesítésével foglalkozik. Bevétele az értékesítés utáni jutalék. Az értékesítés feltétele a potenciális vevő részére a teljes szolgáltatás megismertetése, bemutatása. A jelentkezők (családok) részére a vállalkozás regisztrációs díjként számlát állít ki, 27 százalékos áfakulccsal. Ez a regisztrációs díj tartalmazza a szállás, étkezés költségét és minimális költség- és nyereség hányadot. A szálloda a vállalkozás felé havonta összesített elszámolást készít, melyen feltünteti az összesített szállásköltséget 18 százalékos és az étkezést 27 százalékos áfatartalommal. A regisztrációs díjbevétel áll szemben a szálloda elszámolásával. A két összeg egymástól eltér, a vállalkozás e tekintetben közvetít a vendég és a szálloda között. Kérdésem: számlázhat-e a vállalkozás a vendég felé szállásszolgáltatást 18 százalékos áfával, illetve az étkezést 27 százalékos áfával, feltüntetve, hogy "közvetített szolgáltatás" (regisztrációs díj helyett)? Kell-e bejelentést tenni a NAV felé, hiszen nem új tevékenységről, hanem a főtevékenység megvalósítása érdekében nyújtott szolgáltatásról van szó. Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs