adozona.hu
Vendéglátás áfa
http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_19_VENDEGLATAS_AFA_ypu
Vendéglátás áfa
Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 5%-os kedvezményes adómérték 2018. január 1-jétől [Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés]? 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás-t végzünk. Rendszerint rendezvényeken (véleményünk szerint ez a tevékenység a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik) (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban (parázson, tárcsán) sütött ételeket árulunk. Mellette italokat is felszolgálunk. Kérdéseim: 1) A helyben elkészített ételeket a kínálópultból választja ki a vendég, ezt mit szervírozzuk neki tányérra, evőeszközt, szalvétát biztosítunk, majd a stand előtt található asztalokon, székeken ülve fogyaszthatják el. Ebben az esetben él az 5%-os áfa lehetősége? 2) Az 1)-es pontban lévő eset kiegészül azzal, hogy az ügyfél italt is rendel hozzá, mondjuk az egyik kólás cég termékét. Ebben az esetben az étel 5% az ital meg 27%? 3) Az 1)-es eset azzal egészül ki, hogy az étel mellé helyben készült, vízből, citromléből, és gyümölcsökből álló limonádét rendelnek, ebben az esetben 5% az áfa a teljes szolgáltatásra? 4) Előfordul, hogy cégek családi napjaira települünk ki, ott szintén helyben készül minden étel és szintén van leülési lehetőség, itt is evőeszközöket, széket és asztalt biztosítunk, ez a szolgáltatás 5%-os áfás? Ital itt is biztosított.