hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nekik nem kell januártól cégautóadót fizetniük

  • adozona.hu

Számos ponton módosultak január elsejétől a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) cégautóadóra vonatkozó rendelkezései.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2017. január 1-jétől nem alanya a cégautóadónak a személygépkocsit tartósan bérbe vevő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatálybalépést követően a tartós bérletbe adott személygépkocsi esetén – amennyiben az az adó tárgyát képezi – a tulajdonos az adó alanya.

A szabály nem csak a jövőben megkötendő, hanem a már megkötött tartós bérleti szerződésekre is vonatkozik.

Például, ha egy társas vállalkozás 2015-ben tartós bérletbe adta a személygépkocsiját egy magánszemélynek – aki a jármű után költséget nem számolt el – akkor a személygépkocsi után 2016-ban nem kellett cégautóadót fizetni. Azonban 2017-ben – függetlenül attól, hogy a tartós bérlet a továbbiakban is fennáll vagy sem – a személygépkocsi után a vállalkozásnak meg kell fizetnie a cégautóadót.

Január 1-jétől a Gjt. 17/D paragrafusának e) pontja értelmében mentes az adó alól az a személygépkocsi, amelyet betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság kizárólag a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló szóló 1998. évi XXVI. törvény szerinti súlyosan fogyatékos magánszemély(ek) vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos vagy autista magánszemély(ek) rendszeres szállítására üzemeltet.

A Gjt. 2016-ban hatályos 17/D paragrafusának f) pontja értelmében kizárólag az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében üzemeltetett személygépkocsi mentes a cégautóadó alól.

2017-től az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. paragrafusának (1) bekezdése vagy a 16. paragrafusa szerinti tevékenységek végzéséhez használt személygépkocsik mentesülhetnek a cégautóadó alól. Miután az egészségügyi alapellátásról szóló törvény szerint a területi ellátási kötelezettség körében a háziorvossal egy tekintet alá esik a fogorvosi, védőnői és iskola-egészségügyi alapellátás, így az említett tevékenységek végzéséhez használt személygépkocsik is mentesülnek az adó alól.

Január 1-jétől a környezetkímélő gépkocsi adó alól mentessége nem számít csekély összegű (de minimis) támogatásnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close