hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nekik nem kell januártól cégautóadót fizetniük

  • adozona.hu

Számos ponton módosultak január elsejétől a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) cégautóadóra vonatkozó rendelkezései.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2017. január 1-jétől nem alanya a cégautóadónak a személygépkocsit tartósan bérbe vevő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatálybalépést követően a tartós bérletbe adott személygépkocsi esetén – amennyiben az az adó tárgyát képezi – a tulajdonos az adó alanya.

A szabály nem csak a jövőben megkötendő, hanem a már megkötött tartós bérleti szerződésekre is vonatkozik.

Például, ha egy társas vállalkozás 2015-ben tartós bérletbe adta a személygépkocsiját egy magánszemélynek – aki a jármű után költséget nem számolt el – akkor a személygépkocsi után 2016-ban nem kellett cégautóadót fizetni. Azonban 2017-ben – függetlenül attól, hogy a tartós bérlet a továbbiakban is fennáll vagy sem – a személygépkocsi után a vállalkozásnak meg kell fizetnie a cégautóadót.

Január 1-jétől a Gjt. 17/D paragrafusának e) pontja értelmében mentes az adó alól az a személygépkocsi, amelyet betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság kizárólag a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló szóló 1998. évi XXVI. törvény szerinti súlyosan fogyatékos magánszemély(ek) vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos vagy autista magánszemély(ek) rendszeres szállítására üzemeltet.

A Gjt. 2016-ban hatályos 17/D paragrafusának f) pontja értelmében kizárólag az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében üzemeltetett személygépkocsi mentes a cégautóadó alól.

2017-től az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. paragrafusának (1) bekezdése vagy a 16. paragrafusa szerinti tevékenységek végzéséhez használt személygépkocsik mentesülhetnek a cégautóadó alól. Miután az egészségügyi alapellátásról szóló törvény szerint a területi ellátási kötelezettség körében a háziorvossal egy tekintet alá esik a fogorvosi, védőnői és iskola-egészségügyi alapellátás, így az említett tevékenységek végzéséhez használt személygépkocsik is mentesülnek az adó alól.

Január 1-jétől a környezetkímélő gépkocsi adó alól mentessége nem számít csekély összegű (de minimis) támogatásnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs