hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Szupergazdagokra" koncentrál a brit adóhatóság

  • MTI

Lecsap a brit kormány azokra a gazdagokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, és az ilyen esetek felderítésére több ezer új ellenőrt vesz fel az adóhivatal - közölte vasárnap a brit pénzügyminiszter-helyettes.

A Munkáspárt vezette korábbi brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött előző pénzügyi évtől az addigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosított egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a 150 ezer fontnál (48 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. A Munkáspárt a tavaly májusi parlamenti választásokon ellenzékbe került, de az 50 százalékos felső adókulcsot a konzervatív-liberális koalíció alkotta új brit kormány is érvényben hagyta.
   
Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes - aki a Liberális Demokratákat képviseli a kormánykoalícióban - a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak elmondta: a brit adó- és vámhivatal 2.250 új adóellenőrt vesz fel, kifejezetten annak felderítésére, hogy az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését.
   
Alexander szerint a csoporton belül lesz egy száztagú külön "mágnásosztag", amely a szupergazdagokra szakosodik - arra a 350 ezer britre, akiknek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint).
   
A brit gazdagok leggazdagabbjai a legutóbbi kimutatások szerint lassan kiheverik a 2008-2009-es pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeiket.
   
A The Sunday Times című vezető vasárnapi konzervatív brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva.
   
A májusban megjelent 2011-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 60,2 milliárd fonttal 395,8 milliárd fontra (125 ezer milliárd forintra) emelkedett. Ez 18 százalékos bővülés egy év alatt, és a Rich List felső ezre immár látótávolságra van a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 413 milliárd fontos eddigi vagyoncsúcstól.
   
Vasárnapi nyilatkozatában Danny Alexander e rétegre utalva kijelentette: a kormány biztosítani akarja, hogy "a legszélesebb vállúak viseljék a legnagyobb részt a közterhekből".
   
Az 50 százalékos - eredetileg ideiglenesnek szánt - személyi jövedelemadó-kulcs sorsáról mindazonáltal éles politikai és szakmai vita folyik Nagy-Britanniában.
   
A múlt héten húsz neves brit közgazdász - köztük a Bank of England, vagyis a brit jegybank monetáris tanácsának több volt tagja - a Financial Timesban közzétett nyílt levelében e legfelső adókulcs eltörlésére szólította fel a kormányt. Az aláírók szerint az 50 százalékos adót sokan állítják be úgy, hogy az igazságos formája a gazdagok megadóztatásának, ám az ilyen mértékű adóztatás okozta gazdasági károk azt jelentik, hogy még azoknak a "hétköznapi munkavállalóknak" az érdekei is sérülnek, akik kisebb jövedelmük miatt nem esnek ebbe az adósávba.
   
A felhívás szerint az 50 százalékos jövedelemadó-kulcs a brit adófizetők alig 1 százalékát érinti, ám ők eddig is a teljes személyi jövedelemadó-bevétel 24 százalékát fizették. Ha ennek "az igen mobil" adózó rétegnek csak a kis hányada máshová költözik az 50 százalékos adó miatt, az azt jelentené, hogy a pénzügyminisztérium "önmagára mért vereséget" ezzel az adókulccsal - állt a nyílt levélben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink