hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az OKSZ hálás a reálhozamnak és az szja-kedvezményeknek

  • MTI

A magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének és a személyi jövedelemadó (szja) kedvezményeknek köszönhető, hogy nem esett vissza jelentősen a fogyasztói piac Magyarországon 2011 eddig eltelt hónapjaiban - vélekedik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szövetség csütörtöki közleményében hangsúlyozza: az szja-kedvezmények és a nyugdíjpénztári reálhozamok együttes összege 660 milliárd forint, ami a háztartások fogyasztási kiadásainak 4-5 százaléka -  enélkül "alaposan megroggyant volna a fogyasztói piac".
   
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint májusban 0,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, az év első öt hónapjában 0,2 százalékkal csökkent az értékesítés a múlt éve azonos időszakához képest.
   
Az OKSZ szerint döntő kérdés, hogy a gazdaság teljesítménye elérje a 2 százalékos növekedési szintet, mert ennek nyomán lehetnek a fogyasztói piacon erősödő területek is.
   
Az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer, a magán-nyugdíjpénztári reálhozam kifizetése (amely önmagában 260 milliárd forinttal növeli a háztartások jövedelmét), a nyári hónapokban mérséklődő infláció, valamint a keresetek növekedése, a foglalkoztatás javulása és az árfolyamgát mind növelik a háztartások költekezési lehetőségeit - hívja fel a figyelmet a szövetség.
   
Az OKSZ szerint ugyanakkor a fogyasztás várható alakulásának vizsgálatakor figyelembe kell venni azt is, hogy a magasabb élelmiszer- és üzemanyag infláció, az adójóváírás szűkítése, az ágazati és fogyasztási különadók (chipsadó), az élelmiszerek magas, 25 százalékos forgalmi adókulcsa mind visszafogják a fogyasztást.
   
A szövetség elemzése emlékeztet arra is, hogy  a háztartások napi költekezésében a havi törlesztő részlet a döntő -, amely sok háztartásban a korábbi évekhez képest kétszeresére nőtt -  ez a kereskedők napi gyakorlatában is érezhető gyengülést jelent a vásárlásokban. A magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének ideje (augusztus) éppen egybeesett a devizaválság csúcsidőszakával, ami viszont sok háztartáson segíthetett - jegyzi meg az OKSZ, hozzátéve, hogy a 3,7 millió háztartásból több százezer érintett, ami már jelentős tehertétel a fogyasztás alakulásában.
    
Nem számít a belföldi kereslet belátható időn belüli élénkülésére a Pioneer Alapkezelő a több mint 200 milliárd forint összegű reálhozam-kifizetés ellenére sem.
   
Csütörtöki elemzésében a társaság hangsúlyozza: számolni lehet ugyanakkor azzal, hogy a svájci frank drasztikus erősödése ellenére elmarad a fogyasztás csökkenése, mert a rendkívüli jövedelem fedezheti a törlesztés megnövekedett terhét a tartalékokkal nem rendelkező adósoknál.
   
A romló pénzügyi-gazdasági környezetben a korábbi várakozásokkal szemben nincs esély arra, hogy az augusztusban érkező magán-nyugdíjpénztári reálhozam élénkítse a kiskereskedelmi forgalmat, így ez sem javítja a gazdasági növekedési kilátásokat. A Pioneer szerint a személyi jövedelemadó (szja) változások nyomán a háztartásoknál maradó - éves szinten a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 1,5-2 százalékát kitevő - összeg sem hagyott eddig látható nyomot a fogyasztásban.
   
"A jelek szerint az egykulcsos szja révén keletkezett többletjövedelem részben a hitelek előtörlesztésében csapódott le, emellett hozzájárult ahhoz, hogy az erősödő svájci frank következtében felhízó adósság ellenére nem csökkentek a bruttó megtakarítások" - idézi a közlemény Forián Szabó Gergelyt, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatóját. Az erőteljesen növekvő hiteltörlesztések és a bruttó megtakarítás minimális növekményének köszönhetően ugyanakkor látványosan nőttek a nettó megtakarítások - fűzi hozzá a szakértő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink