hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán: a legegyszerűbb, legátláthatóbb adórendszerre törkeszünk

  • MTI

Őszre ígért újabb intézkedéseket Orbán Viktor a 3 százalék alatti államháztartási hiány tartása érdekében, míg a devizahitelesek védelmére otthonvédelmi bizottság felállítását, illetve egy az árfolyamgát melletti kampányt indítását jelentette be a kormányfő. Az ellenzéki pártok semmitmondónak nevezték a miniszterelnök szavait, a kormányt pedig tétlenséggel vádolták, a részvénypiacon piactámogatónak nevezték a kereskedők a miniszterelnök által elmondottakat.

A miniszterelnök a devizaválsággal foglalkozó kormányülés után azt mondta: az eurózónából induló pénzügyi válság súlyos kihívást jelent Magyarországnak is. Ezért rendkívül kedvezőtlen pénzügyi, gazdasági környezetben kell megkezdeni az őszi törvényalkotási munkát. Az őszi parlamenti munkarendről annyit mondott: erről csak a Fidesz és a KDNP szeptember eleji évindító frakcióülése után van értelme nyilatkozni. Kérdésre válaszolva azt azonban elmondta, hogy a kormány tartani fogja a korábban beterjesztett hiányt, amely így 3 százalék alá csökken, "akár mi is történjék". Azt is biztosnak nevezte, hogy tovább folytatják az államadósság csökkentését a következő években és nem adják fel az arányos adórendszer kiépítésének politikáját sem. Arra törekszünk, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb adórendszer - mondta.
    
Az idei GDP-ről pedig kifejtette: "nem az előrejelzéseinket kell módosítani, igazodni kell a valósághoz". A növekedés Orbán Viktor szavai szerint vélhetőn 2 százalék körül lesz, emiatt keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány. Az infláció pedig a vártnál alacsonyabb, ezért az idei költségvetés megtartása további intézkedéseket igényel, ősszel. Részleteket azonban továbbra sem mondott, csak annyit jegyzett meg, hogy ezek a gazdaság működésének egyszerűsítése, könnyítése irányába hatnak.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben meghozott döntéseknek köszönhetően Magyarország távolodik a veszélyzóna magjától, de még nem került a zónán kívülre. Kijelentette: "nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntés következményeit az emberekkel fizetessék meg". A kormány szerdai ülésén megállapította azt is, hogy az árfolyamrögzítésről hozott döntés adekvát válasz volt a helyzetre. Annak érdekében pedig, hogy a családok körültekintően dönthessenek a lehetőségről a kormány kampányba fog - tette hozzá.
   
A miniszterelnök azt is bejelentette, felkérte a gazdasági minisztert, készítsen jelentést arról, hogy " hogyan jutottunk el a biztonságos, támogatott, forint alapú hitelezéstől a kockázatos devizahitelezésig", és nevezze meg a felelősöket is.
   
Arra is felkérte a minisztert, hogy állítson fel Otthonvédelmi Monitoring Bizottságot annak érdekében, hogy a banki törlesztőrészletek kiszámítása átláthatóvá és egyértelművé váljon. Abban az esetben, ha a bizottság úgy látja, hogy a bankok visszaéltek erőfölényükkel, a kormány be fog avatkozni. A bizottságba bevonják a PSZÁF és az MNB képviselőit is.
   
Elfogadta a kabinet azt a kormányrendeletet is, amely alapján az árfolyamrögzítés lejárta után legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet a programban részt vevők törlesztőrészlete az árfolyamgát igénybevétele miatt. Döntöttek arról is, hogy a korábbi Fészekrakó programban résztvevők is élhetnek a lehetőséggel, eltörölték az ezt akadályozó jogi gátat - fűzte hozzá.
   
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője a BÉT keddi napját elemezve kiemelte: a világpiaci hangulat vezetett a budapesti tőzsdeindex emelkedéséhez, ugyanakkor ez ezzel párhuzamosan zajló, magyar miniszterelnöki, a hiánycél megerősítéséről szóló nyilatkozat is stabilizáló hatást gyakorolt a forintra, és a részvénypiacon több papír is magára talált.
    
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője Orbán Viktor délutáni nyilatkozata kapcsán úgy fogalmazott: a miniszterelnök által elmondottak piactámogatóak voltak.
   
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke "igazi bankárkormánynak" nevezte Orbán Viktor kabinetjét, szerinte a bankok a kormány asszisztálása mellett ügyfeleikre hárítják összes költségüket. A szocialista politikus semmitmondónak nevezte a kormányfő által elmondottakat.   
   
A Jobbik szerint Orbán Viktor nem adott választ arra, hogyan tálalhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági válsághelyzetből. Orbán Viktor - az előző kormányokhoz hasonlóan - kizárólag "neoliberális kliséket" használt, amelyek zsákutcába juttatták az országot - fogalmazott Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese.
    
Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője azt kezdeményezte, hogy az ellenzék álljon elő javaslatokkal, mert szerinte a kormány cselekvőképtelen. A kormányfő „megint a semmitmondás művészetét űzte”. A kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok voltak a gazdasági növekedés beindítására - mondta.
   
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jó lépésnek nevezte a devizahitelek árfolyamgátjáról szóló döntést. Kiemelte: nem rendült meg a piac bizalma a magyar gazdaságban, a kormány kezelni tudja az újabb nemzetközi pénzügyi válság okozta problémákat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házi vágás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink