hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka gyed alatt: mire kötelezhető a munkáltató?

  • adozona.hu

Milyen feltételekkel köteles a munkáltató alkalmazottját foglalkoztatni, ha a munkavállaló éppen gyeden van? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Jelenleg gyeden vagyok a második gyermekkel. Az első baba születése után nagyon hamar (fél év múlva) visszamentem dolgozni, részmunkaidőben, mert akkor helyettesítéssel oldották meg a távollétem alatt a munkavégzést, és nem sokkal ezután újra szükség volt rám. Most viszont felvettek valakit a helyemre. A második gyermek születése előtt kb. 1 évig újra a régi (középvezetői) pozíciómban dolgoztam, teljes munkaidőben. A kérdéseim az új helyzet kapcsán: a munkáltató akkor köteles visszavenni, amikor én szeretném, vagy "húzhatja" a gyed lejártáig (a gyermek kétéves koráig)? Kötelezhető-e a munkáltató arra, hogy alkalmazzon, ha nem a régi pozíciómban szeretnék dolgozni, és nem 8 órában, hanem kvázi beosztottként (akár a helyemre felvett ember alatt), és csak 6 órában?

Nem derül ki a kérdéséből, hogy gyed, gyes mellett szeretne munkát végezni, vagy ezeket nem kívánja igénybe venni. Első lépésként a visszatérés szándékát  be kell jelenteni a munkáltatónak írásban, ami megvéd későbbi vitáktól, időhúzástól. (A tájékoztatás megtételére nincs kötelezően előírt határidő, a gyakorlatban általában 30 napot alkalmaznak.)

A Tgyás és Gyed jogosultságnál kizáró feltétel a díjazás ellenében végzett keresőtevékenység, persze, ha lemond ezekről a juttatásokról, megszakíthatja a fizetés nélküli szabadságát. A munkáltató pedig már a gyed ideje alatt is köteles Önt visszavenni. 2011. március 31. után a szülő, gyermeke egyéves kora után gyes folyósítása mellett heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkát, a munkáltató által meghatározott munkavégzési helyen (a munkavállaló otthonában továbbra is időkorlátozás nélkül végezhet munkát).

Alapesetben a munkáltató a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni.

Lehetséges megoldás lehet a fentiekre tekintettel a részmunkaidőben történő foglalkoztatás is. Azaz a korábban teljes munkaidőben dolgozó szülő ahhoz, hogy 2011. március 31. után is jogosult maradjon a gyermekgondozási segélyre, munkaszerződése módosításával kérheti munkáltatójától, hogy foglalkoztatása részmunkaidőben - heti harminc órát (vagyis napi hat órát) meg nem haladó időtartamban - történjen.

A Mt. 84/A.§ (1) bekezdése kimondja, ha a munkavállaló a teljes vagy részmunkaidős foglalkoztatás kapcsán kezdeményezi a munkaszerződés módosítását, a munkáltat mérlegelési jogkörében eljárva - jogos érdekére, így különösen a munkaszervezés körülményeire, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeire tekintettel - dönt a módosításra vonatkozó ajánlat elfogadásáról. A munkáltató a döntéséről tizenöt napon belül írásban köteles a munkavállalót tájékoztatni.

A kérésének megfelelő foglalkoztatásra csak munkaszerződése módosításával kerülhet sor.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close