hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha a dolgozó táppénzre ment, a munkáltató "tehetetlen"

  • adozona.hu

Mit tehet az a munkaadó, akinek munkavállalója folyamatosan táppénzen van? Olvasói kérdésre Viszló lászló, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol

Egy munkavállalónk megbetegedett, táppénzre ment. A betegsége elhúzódott, lejárt az 1 éves táppénz időszaka. Az orvos továbbra is keresőképtelennek írta ki, de nem kap pénzt az OEP-től. A munkavállaló nem adta be a leszázalékolási kérelmét, de folyamatosan táppénzen van (igazolt fizetetlen távolléten), mivel nem nyilvánították keresőképesnek.  A munkáltató felé többször nem adta le a táppénzes papírjait. Sajnos ezáltal a munkáltató nem tudja, hogyan járjon el a munkavállaló bér- adatszolgáltatásában. Most jelenleg táppénz jelent le folyamatosan a NAV felé.

Munkajogilag a következő értelmezésben van problémánk: A munkáltatónak az igazolt fizetetlen távollét alatt joga van-e felmondani a munkavállalónak? Illetve a munkavállaló milyen jogi helyzetben van most? Az OEP-nél azt mondták, hogy mivel többször ment írásbeli felszólítás a munkavállalónak, és erre nem reagált, egyszerűen postázzuk ki neki a rendes felmondási papírját hivatkozva arra, hogy nem adta le a papírjait. Egyáltalán ezt megteheti erre hivatkozva a munkáltató? Mivel folyamatosan táppénzen van, jár neki a szabadság? Ezt neki mikor kellene kiadni?

Az Munka törvénykönyve (Mt.) 90. § (1) bekezdés szerint a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság időtartama alatt.

Jelen esetben mivel eltelt az egy év védelmi idő, megszüntetheti a munkavállaló jogviszonyát. Arra hivatkozással (akár rendkívüli felmondással) is megszüntethető a jogviszony, hogy a munkavállaló távollétét nem igazolta, nem jelent meg munkavégzés céljából. A keresőképtelenség lejártát követően, ha a munkavállaló munkába áll, ki kell adni természetben a szabadságot részére, ha pedig megszűnik a jogviszonya, azt pénzben kell megváltani (természetesen az igazolt távollét időtartamáig számolva a szabadságot).

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házi vágás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink