hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha a dolgozó táppénzre ment, a munkáltató "tehetetlen"

  • adozona.hu

Mit tehet az a munkaadó, akinek munkavállalója folyamatosan táppénzen van? Olvasói kérdésre Viszló lászló, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol

Egy munkavállalónk megbetegedett, táppénzre ment. A betegsége elhúzódott, lejárt az 1 éves táppénz időszaka. Az orvos továbbra is keresőképtelennek írta ki, de nem kap pénzt az OEP-től. A munkavállaló nem adta be a leszázalékolási kérelmét, de folyamatosan táppénzen van (igazolt fizetetlen távolléten), mivel nem nyilvánították keresőképesnek.  A munkáltató felé többször nem adta le a táppénzes papírjait. Sajnos ezáltal a munkáltató nem tudja, hogyan járjon el a munkavállaló bér- adatszolgáltatásában. Most jelenleg táppénz jelent le folyamatosan a NAV felé.

Munkajogilag a következő értelmezésben van problémánk: A munkáltatónak az igazolt fizetetlen távollét alatt joga van-e felmondani a munkavállalónak? Illetve a munkavállaló milyen jogi helyzetben van most? Az OEP-nél azt mondták, hogy mivel többször ment írásbeli felszólítás a munkavállalónak, és erre nem reagált, egyszerűen postázzuk ki neki a rendes felmondási papírját hivatkozva arra, hogy nem adta le a papírjait. Egyáltalán ezt megteheti erre hivatkozva a munkáltató? Mivel folyamatosan táppénzen van, jár neki a szabadság? Ezt neki mikor kellene kiadni?

Az Munka törvénykönyve (Mt.) 90. § (1) bekezdés szerint a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság időtartama alatt.

Jelen esetben mivel eltelt az egy év védelmi idő, megszüntetheti a munkavállaló jogviszonyát. Arra hivatkozással (akár rendkívüli felmondással) is megszüntethető a jogviszony, hogy a munkavállaló távollétét nem igazolta, nem jelent meg munkavégzés céljából. A keresőképtelenség lejártát követően, ha a munkavállaló munkába áll, ki kell adni természetben a szabadságot részére, ha pedig megszűnik a jogviszonya, azt pénzben kell megváltani (természetesen az igazolt távollét időtartamáig számolva a szabadságot).

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close