hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztárak: a kicsik már megkezdték a reálhozamok kifizetését

  • MTI

A magánnyugdíjpénztárak többsége az MTI információi szerint szerdán - a július 20-i határidő napján - jelezte az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), hogy mekkora összeget és milyen ütemezésben igényel vissza a tagi kifizetések teljesítésére. A nagyobb kasszák szinte mindegyike így járt el, a kisebbek közül ugyanakkor többen már a reálhozamok kifizetését is megkezdték, amit az alacsonyabb taglétszám tesz lehetővé.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNyP) szerdán délben, egy összegben igényelte vissza a pénztártagoknak járó tagi kifizetést, amelynek összege 56,2 milliárd forint, a kifizetéseket azonban öt részletben kéri, mindegyik időpontban annyit, amennyit határidőn belül ki tud fizetni – mondta az MTI-nek Hajdú Istvánné főkönyvelő. A reálhozamok és a tagi hozzájárulások kifizetése július 25-én kezdődik, a tömeges kifizetések augusztus 1-jétől lesznek. Az OTP MnyP több esetben egyeztetett a Magyar Postával, és napi 40 ezer küldemény feladásában állapodtak meg. A kassza az augusztus 31-i határidőre befejezi a kifizetéseket – hangsúlyozta a főkönyvelő. Az OTP kassza korábban közölte, hogy a tb-be átlépő tagjainak több mint 85 százaléka jogosult valamilyen összegre, a tagi kifizetés átlagos mértéke több mint 65 ezer forint.
   
Az MKB Nyugdíjpénztár 3,4 milliárd forint reálhozamot, és 0,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést igényelt vissza szerdán. Az MKB a jogszabályi határidőknek megfelelően körülbelül augusztus 3-án indítja mind a nyilatkozók, mind pedig a nem nyilatkozók reálhozamának és tagdíj-kiegészítésének kifizetését. A kifizetésektől számított 5 munkanapon belül pedig a 2010-2011. évi számlakivonatot is megküldik, amelyen a reálhozam is szerepel majd. Az MKB Nyugdíjpénztár 38 ezer tagjából közel 35 ezren léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, jelenleg 3.300 tagja van a pénztárnak. Nem egészen  4,1 milliárd forintot fizetnek ki a csaknem 35.000 volt tag számára – tudta meg az MTI az MKB Nyugdíjpénztártól szerdán.
   
Az Életút a honlapján közzétett tájékoztató szerint július 12-én visszakapta az ÁKK-tól a tagjait megillető tagi kifizetések (reálhozam és tagdíjkiegészítés) összegét, 413 millió forintot, amelynek döntő hányadát (370 millió forintot) még aznap elutalt a tagoknak az általuk bejelentett igények szerint. A második körben további 31 millió forintot utalt ki azoknak, akik nem rendelkeztek a hozamról, de lakcímük a pénztár nyilvántartása szerint érvényesnek tekinthető. Még 14 millió forint vár kifizetésre, közel 100 főnek, az ő címüket megpróbálják felkutatni. Az Életút tagjainak 96 százalékát illeti meg reálhozam, egy tagra vetítve átlagosan 170 ezer forint.
   
Honvéd Nyugdíjpénztár is megkezdte július 19-én a kifizetéseket. Az első ütemben 5.000 tag kapta meg banki, illetve postai utalással járandóságát. A második kifizetési ütemre - ez 11.150 főt érint - július 25-én és 26-án kerül sor. A harmadik ütem kifizetéseit 6.410 főnek augusztus első hetére tervezi a kassza. A Honvéd összesen 5,4 milliárd forint reálhozamot és 5,5 milliárd forint munkáltatói támogatást fizet ki volt tagjainak, a visszalépett pénztártagok 97,6 százaléka részesül reálhozam-kifizetésben a kassza honlapján közzétett információk szerint.
   
A Postás Magánnyugdíjpénztár július 15-én megkezdte a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetését, az Allianz pedig július 22. és augusztus 5. között indítja el a banki és postai kifizetéseket a honlapjukon fellelhető információk szerint.
   
A Magyar Posta a reálhozamok zökkenőmentes eljuttatása érdekében meghatározta a naponta feladható kifizetési utalványok maximális darabszámát a magánnyugdíjpénztárak számlavezetői számára, amit a kasszák taglétszáma alapján határozott meg a pénztárakkal egyeztetve. A Posta a reálhozamok kézbesítési összeghatárát 150 ezer forintra emelte fel (korábban úgy volt, hogy 100 ezer forintig viszi házhoz a postás a hozamot), ezt meghaladó összeg esetén értesítést hagy a címzettnél, és a pénzt szeptember 16-ig vehetik át a címzettek.
   
Mivel a pénztáraknak a tagi követelések értékét is át kellett utalniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, a volt tagoknak járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést onnan kellett visszaigényelniük július 20-tól. A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.
   
A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink