hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végelszámolás: 65 százalékkal több, mint tavaly

  • MTI

Júniusban és az első félévben egyaránt időszaki csúcsot döntött a felszámolások száma Magyarországon - közölte az Opten céginformációs szolgáltató keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az első félévben 9.500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg júniusban 2.116 volt ezeknek a száma. Mindkét szám abszolút rekordnak számít - jelentette be Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az adatok szerint a 11.778 cég megszűnését kezdeményezték végelszámolással, ami 65 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az Opten értékelése szerint ez utóbbi szám örvendetes, hiszen azt jelzi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a cégbíróságok végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, ráadásul a végelszámolási folyamat végén az érintett cég nem marad a tartozási láncban.
   
A növekedéshez hozzájárult az úgynevezett másodlagos felszámolási folyamat is, amelynek kereteiben a bedőlő nagyobb vállalatok nehéz pénzügyi helyzetben lévő beszállítókat hagynak maguk után - értékelt a szakember.
   
Az Opten keddi adatközlése szerint a felszámolt cégek átlagos árbevétele az előző félévben 76,72 millió forint volt, ami kevesebb az előző év hasonló időszaki 84,25 millió forintnál. A szervezet szerint az idei év első félévében az egy-egy ágazatban felszámolt cégek aránya a gépjármű, építő- és agráriparban volt a legnagyobb.
   
Csorbai Hajnalka kiemelte: az év végére a felszámolások száma a 19 ezret, míg a végelszámolások száma a 25 ezret haladhatja meg és ezek a számok magas szinten stabilizálódhatnak. Ez kedvező folyamatot jelen, hiszen a magyar gazdaság méreteihez képest túl sok, 560 ezer társas vállalkozás működik és ezek 8 százalékának árbevétele haladja csak meg a 100 millió forintot - tette hozzá.
   
Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér egy saját céggel a gazdaságba. Reményét fejezte ki, hogy az év végére megszűnik a cégek számának növekedése. Az új cégek száma ugyanis tartósan közel kétszerese a felszámolt cégekének.
   
A társaság a nagy számú cégfelszámolások hosszú távú csökkentése érdekében a jogszabályi környezet, így a csődtörvény és a cégtörvény módosítását, az EU-források hatékonyabb felhasználását, az öngondoskodás erősítését és a személyes kapcsolatok alaposabb vizsgálatát javasolja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink