hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kényszer-végelszámolás: nem ismer kegyelmet az adóhivatal

  • adozona.hu

Átlépte a tízezres határt az idén újonnan indított végelszámolási eljárások száma. Tavaly erre szeptember végéig „kellett várni”, ami jól mutatja, hogy milyen ütemben bővül az ilyen módon bezáró cégek száma. A háttérben a kényszer végelszámolások állnak, amiket a cégbíróságok indítanak el, miután az adóhivatal értesíti őket, hogy a cégek többszöri felszólítás ellenére sem adták le mérlegeiket.

Gyorsan pörög a Gazdaság.hu oldalon az Opten céginformációs szolgáltató végelszámolás számlálója. Tavaly szeptember 23-án lépte át a mutató a tízezres határt, idén viszont már múlt pénteken, azaz több mint három hónappal korábban. „Év eleje óta figyeljük, hogy mi történik a végelszámolásokkal, mert volt olyan hónap, amikor az előző év azonos időszaki értékénél 78 százalékkal több végelszámolási eljárás indult a cégbíróságokon” – mondja Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója.

Az okok a kötelező mérlegleadásban, illetve az ennek elmulasztására megállapított szankciókban keresendők. Az elektronikus leadást elmulasztó vállalkozásokkal szemben előbb a NAV indít adóhatósági eljárást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyről tájékoztatja a cégbíróságot, amely automatikusan elrendeli a kényszer végelszámolást. A cégbíróság erről levélben tájékoztatja a céget, ami azért fontos körülmény, mert az e levél kézhezvételétől számított 15. nap, azaz a rendelkezésre álló fellebbezési időszak az utolsó esélye a cégnek arra, hogy leadja a szükséges dokumentumokat, és ezzel leállítsa a végelszámolási folyamatot.

A 15 nap eltelte után a cég ellen mindenképpen elindítják a végelszámolási eljárást, de ez sokkal inkább a gazdaság érdekeit szolgálja, mintsem a vállalkozóknak okoz problémát. Nem jellemző ugyanis, hogy a tulajdonosoknak komoly terveik lennének egy olyan céggel, amely egy adóhatósági eljárás, valamint a kényszer végelszámolás megindításáról szóló értesítés után sem tesz meg annyit, hogy leadja a mérlegét” – mondja az Opten stratégiai igazgatója. A számok hónapról hónapra erőteljesen ingadoznak, ami feltehetően a cégbíróságok leterheltségének eredménye, de biztosak lehetünk benne, hogy egész évben fennmarad a kényszer végelszámolások nagy száma, mert a mi adataink szerint több tízezer cég mulasztja el a mérlegleadást.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink