hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sztrájkolnak a britek a nyugdíjreform miatt

  • MTI

Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt.

A négy fő közalkalmazotti szakszervezet azért hirdette meg a munkabeszüntetést, mert a kormány tervei szerint az évtized végére jelentősen emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára. A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt.
    
A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.
   
A nyugdíjkorhatár felemelése nem érintené a fegyveres erők, a rendőrség és a tűzoltóság tagjait - akik munkába lépésük időpontjától függően 50, illetve 55 évesen már nyugállományba vonulhatnak -, a büntetésvégrehajtás alkalmazottait azonban igen. A börtönőrök Nagy-Britanniában nem sztrájkolhatnak, de érdekképviseleteik tiltakozó gyűlésekre szólították őket is munkahelyeiken.
   
A csütörtöki sztrájk érinti egyebek mellett az iskolák, a bíróságok, az állami munkaközvetítő központok, valamint a kikötők és a repülőterek működését. Előzetes adatok szerint a pedagógusok sztrájkja miatt a brit iskolák harmada bezárt, további harmada "részlegesen" működik, vagyis fogadja a diákokat, de tanítás nincs, egyharmadukban pedig rendes tanítási napot tartanak.
   
Nagy-Britanniában - ahol nagyon sok az évközi tanítási szünet - július végéig tart a tanév.
   
A tiltakozó akcióban részt vesz a határellenőrzési alkalmazottakat képviselő szakszervezet is, de a legnagyobb repülőterek csütörtök délelőtti beszámolói szerint nagyobb fennakadás nem alakult ki az érkező forgalomban.
   
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az utolsó pillanatig igyekezett lebeszélni a közalkalmazottakat a sztrájkról, mondván: be kell látniuk, hogy a jelenlegi közalkalmazotti nyugdíjrendszer "fenntarthatatlan", és igazságtalan, hogy az általános alkalmazotti nyugdíjrendszernél nagyvonalúbb nyugellátást másoknak kell megfizetniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Három- vagy négyoldalú megállapodás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ingatlannal kapcsolatos külföldi teljesítési hely, magyar megrendelő részére

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink