hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit igényeljen és mennyit kaphat a minimálbéres kismama?

  • adozona.hu

Tgyás, gyed, gyes - mit igényeljen a kismama? Olvasónk kérdésére az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Három hónapos kismama vagyok és 2 éve állok munkaviszonyban 4 órás minimálbérrel. Bent jártam az OEP-ben, és ott azt mondták, jobb lenne, ha a minimálbér duplájára lennék bejelentve. Azt javasolták, hogy a tgyás-t igényeljem, mert azt januártól nézik és átlagolják a szülésig, s a 169. naptól lehet igényelni. Azt tanácsolta, hogy gyest ne igényeljek jelen esetben, mert azt a tavalyi év alapján kapnám, ami ugye nagyon kevés lenne. Említett olyat is, hogy a cég ahol dolgozom adhat jutalmat az előző 4 hónapra, ami szintén segítene, hogy kedvezőbb összeget kapjak. Az a baj, hogy én ezt nagyon értem még így sem. Ha magasabb összegre jelentenek be, magasabb fizetést kapok és átlagolnak, akkor mennyit fogok kapni? És akkor valoban a tgyás-t kell igényelnem? Jól fogok így járni?

A gyes összege 28 500 forint. A terhességi gyermekágyi segély összege azonban (amely a leírtaktól eltérően nem a 169. naptól, hanem az első 168 napra igényelhető) – mivel azt  a minimálbér fele alapján számítják – megítélésünk szerint ennél alacsonyabb lesz, így ennek igénylésével nem feltétlenül jár jól.

A terhességi gyermekágyi segélyt követően (illetve az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól, tehát a 24 hét szülési szabadságot követen) azonban már gyermekgondozási díj (gyed) igényelhető. Ez az Ön esetében már 2012-re esik, és ennek alapja a 2011-es jövedelme lesz. Amennyiben a munkáltatója az eddiginél magasabb összeggel hajlandó Önt bejelenteni, akkor célszerű a gyed-et igényelni. Más kérdés, (ez nyilván családi vállalkozás esetén bír jelentőséggel), hogy a magasabb bejelentés költségei nem biztos, hogy a gyed összegében megtérülnek, hiszen ez az ellátás csak a gyermek 2 éves koráig jár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink