hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A számviteli beszámoló hiánya miatt 22 ezer cég került bajba

  • MTI

Huszonkétezer vállalkozásra tett lakatot április végéig az adóhivatal a számviteli beszámoló hiánya miatt - írja a Magyar Nemzet.

Szakértők szerint a hatóság két-három év alatt akár százezer társaságot is kirostálhat, főként az építőiparból és a kereskedelemből.
   
Tavaly óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vonja kérdőre azokat a vállalkozásokat, amelyek nem készítik el számviteli beszámolójukat, azaz nem adnak számot gazdálkodásuk eredményéről.
   
Az irat hiánya komoly következményekkel járhat, akár a mulasztó társaság törlését is maga után vonhatja. A kilátásba helyezett szankció ellenére mégis sok vállalkozás feledkezik meg a dokumentum elkészítéséről.
   
Az adóhivatal az állami adatbázisokat veti össze, így szerez tudomást arról, mely cégek nem küldték meg a beszámolót a határidő leteltéig. Eddig 125 ezer cég kapott hatósági felszólítást a mulasztás miatt, ez azt jelenti, hogy a társaságok közel harmada nem tartotta be a rendelkezéseket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink