51 találat a(z) kft cimkére

Kapcsolt vállalkozás tárgyi eszköz átadás miatt Kérdés

Adott egy kft., ahol az ügyvezető (aki 50 százalékban tag is) egyéni vállalkozó is. A kft. tulajdonában van egy gépjármű, amit megvásárolt az egyéni vállalkozás. E miatt az egyszeri adásvétel miatt be kell jelenteni a kapcsolt vállalkozói jogviszonyt?

Kft.-k figyelem: a 3 millió forintosokat sürgeti az idő! Cikk

A 2016. március 1-jén elfogadott törvénymódosítás haladékot ad a kft.-k egy részének, hogy a Ptk.-hoz igazítsák létesítő okiratukat, ám nem mindenkinek…

Törzstőkeemelés, tagi hitel engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását szeretném kérni az alábbi témához. A veszteségesen működő kft.-ből kilépett egy tag, akinek 2 millió forint tagi kölcsöne bennragadt a cégben. A kilépett tag ingyen engedményezné a bennmaradt tagi hitelt a bennlévő tagra törzstőkeemelés céljából, de szeretné tudni, hogy őt, az engedményezőt terheli-e illeték vagy egyéb adófizetési kötelezettség és bármilyen felelősség. Tudomásom szerint ebben az esetben (ingyenesség) még a céget sem terheli illeték, nemhogy a kilépett tagot, mint engedményezőt. Várom szíves szakmai tanácsát. Köszönettel.

Veszélyben a magánvagyon, ha elmulasztja a tőkeemelést Cikk

Ha nem emelik fel a kft.-k a törvényileg előírt 3 millió forintra törzstőkéjüket, a tagok magánvagyonukkal is felelhetnek a társaság tartozásaiért, és nem vehetnek fel osztalékot – mondta Balsai István ügyvéd az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Kft. törzstőke-emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. törzstőkéje 3 millió forint volt. Az 500 millió (helyesen: 500 ezer - a szerk.) forintos minimum törzstőke bevezetése után a társaság a törzstőkéjét leszállította 500 millió (helyesen: ezer - a szerk.) forintra. A leszállítást követően a tagokat megillető összeg nem került kifizetésre, az a tagokkal szembeni kötelezettségként van nyilvántartva. (Az ennek megfelelő pénzzel a társaság rendelkezik is.) Mivel a kft-k minimum törzstőkéje ismét 3 millió forint lesz, a leszállított és ki nem fizetett törzstőke felhasználható tőkeemelésre? Tisztelettel: Dr. Viszoki Gábor

Székhelyhasználathoz nyilatkozat Kérdés

Ha az ingatlan-tulajdonos hozzájárul, hogy egy kft. székhelyét bejegyezze, abban az esetben lehet-e ennek jogkövetkezménye, például az ingatlan-tulajdonos a kft tartozásaiért nem felel, ugye?

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Kft.-ből bt. Kérdés

Egyszemélyes kft bt-vé alakulna át. A jegyzett tőke 500 ezer forint. Mivel nem szügséges a bt-hez ennyi tőke, így csökkentené 50 ezer forintra. Mik az átalakulás lépései? A tőkecsökkenés lépései, kontírozása? Milyen számviteli és adózási feladatokat kell ellátni?

Szerbiában biztosított ügyvezető magyarországi járulékfizetése Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy olyan ügyvezető esetén, akinek jelenleg Szerbiában van biztosítási jogviszonya, viszont egy magyarországi székhelyű kft. - társasági szerződés szerint is - személyesen közreműködő ügyvezetője, kötelező-e legalább a minimális járulékok bevallása/megfizetése Magyarországon, ha hazánkban nem rendelkezik egyébként más biztosítási jogviszonnyal? Esetleg van-e a két ország között nemzetközi egyezmény a biztosítási viszonyok elismeréséről?

Cégtulajdonosok figyelem! Itt a teendők listája és határideje Cikk

A jogi személyek legfeljebb két év türelmi időt kapnak, hogy létesítő okirataikat összhangba hozzák a jövő márciustól hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvvel. 160-170 ezer kft-t érint az a rendelkezés, amely szerint 2016. március 15-éig a törzstőkét a jelenlegi minimum 500 ezerről legalább 3 millió forintra kell megemelni. A 2014. március 15-e előtt megkötött szerződéseket nem kötelező, de sok esetben érdemes lehet módosítani az új Ptk-hoz igazítva: különösen az adásvételi és a vállalkozási szerződéseket, ahol az új törvény többek között lehetővé teszi, hogy hibás teljesítés esetén hosszabb ideig lehessen kijavítást, cserét vagy árleszállítást kérni – összegezte a Szecskay Ügyvédi Iroda a Ptk. átmeneti rendelkezéseiről szóló hétfő esti zárószavazást.

Kötelező tőkeemelés: akkor mikor? Cikk

Azok a társaságok, amelyek nem emelnek tőkét, a tőkeemelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a jelenleg hatályos Gt. rendelkezései szerint kell működniük - írja blogbejegyzésében Szűcs Bálint, az RSM DTM adószakértő partnere.

Kft/társas vállalkozás öröklése Kérdés

Kétszemélyes kft egyik tagja (feleség) 30 százalékban, másik tagja (férj) 70 százalékban tulajdonos (15 éve házasok). Kérdéseim: 1. A tulajdonosok kiköthetik-e (milyen formában, például a társasági szerződés módosításával?), hogy a vállalkozást csak egymástól örökölhetik, kizárva az egyik tulajdonos előző házasságában született két gyermekét? 2. Mi az öröklés tárgya/összege ? Csupán az alaptőke? Vagy az elért eredmény, annak osztaléka, illetve veszteséges vállalkozás esetén a tartozás? 3. Egyáltalán kétszemélyes Kft vagyonát az egyik fél elhalálozása esetén a gyermekek örökölhetik-e?

Törzstőke-emelés külföldi magánszemély kölcsönéből (kérdés-kiegészítés) Kérdés

Sajnálom, megismétlem: hogyan kell meghatározni (milyen számviteli, illetve közgazdasági vagy vagyonalapon stb.), hogy ? százalékot adnak a hitelezőnek? Könyvvizsgáló? Taggyűlési döntés/tehát szabadon, a tagok akaratából? - Milyen bejelentési kötelezettségek terhelik még a társaságot a társasági szerződés módosításával egyidejűleg ? - Hogyan érini ez a könyvelésünket? Nagyon köszönöm!

Ajándékozási illeték Kérdés

Milyen mértékű az ajándékozási illeték abban az esetben, amikor egy kft a saját tulajdonát képező ingatlan 10 százalékát odaajándékozza egy másik kft-nek? Az ajándékozó kft tulajdonosának semmi köze nincs a másik kft-hez.Köszönettel: Bné

Nyugdíjas ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Háromszemélyes kft az ügyvezetést ellátó és az aláírásra jogosult tag (teljesjogú nyugdíjas) eddig ügyvezetői minőségben látta el a kft teendőit, és most szeretné munkaviszonyban ellátni. Lehetséges ez, mivel ő az egyszemélyes aláíró?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close