hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati nyugdíj: hány százalékot kell 50 éves korig folyósítani? - törvényi előírás

  • Molnár László

Már hetek óta a rendvédelmi szervek tagjainak „korkedvezményes” nyugdíja, illetve annak megvonása van napirenden.. A szakszervezeteknek és a kormánynak azóta sem sikerült megállapodniuk, de az Adózóna kétrészes cikksorozata összefoglalja, mit is kell tudni a témáról. A jelenlegi szabályozás értelmében érvényes korhatárról és nyugdíjszámításról, a nyugdíjak összegéről lesz szó.

Cikkünk első részében a jogszabályi hátteret tisztáztuk, s azt, kinek jár szolgálati nyugdíj, valamint kitérünk arra is, hogy miként kell a rendvédelmisek esetében számítani a szolgálati időt.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik és biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A hivatásos szolgálat felső korhatára a társadalombiztosítási nyugellátási szabályok szerint a hivatásos állomány tagjára születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnál 5 évvel alacsonyabb életkor betöltése.

2010. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik. A nyugdíjkorhatár az 1952. január 1-je előtt születettek esetében változatlanul a betöltött 62. életév maradt.

  Felső korhatár  alakulása         Öregségi nyugdíjkorhatár
1952. január 1-je előtt születettek esetében   betöltött 57.  betöltött 62. életév
1952-ben születettek esetében                          57. életév betöltését  követő 183 nap                 62 + 183 nap
1953-ban születettek esetében                                              betöltött 58.    betöltött  63. életév
1954-ben születettek esetében                         58. életév betöltését követő 183 nap               63 +183 nap
1955-ben születettek esetében                                              betöltött 59. betöltött 64. életév
1956-ban születettek esetében                         59. életév betöltését követő 183. nap               64 + 183 nap
1957-ben vagy azt követően születettek betöltött 60. betöltött 65. életév


A szolgálati nyugdíjat teljes összegben kell folyósítani a hivatásos állomány tagjai részére, ha

- a szolgálati viszony a felső korhatár elérésekor szűnt meg,

- 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik és szolgálati viszonya a következő okok miatt szűnt meg:
- a fegyveres szervnél létszámcsökkentést kell végrehajtani és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,
- átszervezés következtében szolgálati beosztása megszűnt, a számára felajánlott, a végzettségének és képzettségének megfelelő más beosztást nem fogadta el,

- szolgálati nyugellátásra szerzett jogosultságot és az eredeti beosztásában szolgálati érdekből tovább nem foglalkoztatható, a számára felajánlott, legalább azonos szintű beosztást pedig nem fogadta el,
- berendelés, más szervhez vezénylés, illetve nemzetközi szervnél végzett tevékenység megszűnése esetén részére végzettségének, képzettségének megfelelő beosztás nem biztosítható és rendelkezési állományba nem helyezhető,
- országgyűlési vagy európai parlamenti képviselővé főpolgármesterré, főpolgármester-helyettessé, megyei közgyűlés elnökévé, alelnökévé, polgármesterré, alpolgármesterré történt megválasztás,
- állami vezetővé történt kinevezése, megválasztása,
egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt,
- 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkezik és szolgálati viszonya megszűnésekor az 50. életévét már betöltötte, vagy egészségkárosodása a 40 százalékot elérte, de még nem rokkant.

A szolgálati nyugdíj 50 százaléka folyósítható az 50. életév betöltéséig, illetve az egészségkárosodás 40 százalékos mértékének eléréséig, ha a hivatásos állomány 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkező tagjának a szolgálati viszonya az 50. életéve betöltése előtt közös megegyezéssel szűnik meg. Ezt követően a szolgálati nyugdíj teljes összegben jár.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjrendszerben lehetőség van az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően a nyugdíj igénybevételre, az ún. előrehozott öregségi nyugdíjazás formájában. Az öregségi nyugdíjkorhatár 62-ről 65. életévre történő fokozatos emelése az előrehozott nyugdíjazáshoz szükséges életkori feltétel 63 évre szintén fokozatos emelését is jelenti. A férfiak számára 2011-től, a nők számára 2013-tól megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj. Ekkortól kezdve az öregségi nyugdíj előrehozása mindenképpen a nyugdíj csökkentését vonja maga után. Az új rendszerben 37 év szolgálati idő szükséges az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez.

 

A hivatásos állomány tagja a tényleges nyugállományba helyezésekor választhat az alábbiakból:

- nyugdíjra jogosultsághoz meghatározott tényleges szolgálati idő megszerzésekor hivatalból megállapított – de  nem folyósított – szolgálati nyugdíja összege és

- a 2007. december 31-én hatályos nyugdíj megállapítási szabályok szerint megállapított (rögzített), de nem folyósított szolgálati nyugdíj összege, valamint

-a tényleges nyugállományba helyezéskor megállapított nyugdíjak között azzal, hogy ha a rögzítést követően szolgálati időt szerez, akkor a rögzített nyugdíjat az évenkénti emelésekkel  növelve kell figyelembe venni.

További kedvezményes szabály, ha a hivatásos állomány tagja a hivatásos állományba való visszavételre előírtaknak megfelelő visszavételét követően legalább 365 nap tényleges szolgálati időt szerez, a szolgálati viszonyának megszűntetésekor kiszámított szolgálati nyugdíj helyett – amennyiben az számára kedvezőbb – választhatja a korábbi vagy rögzített nyugdíjának az évenkénti emelésekkel növelt összegét.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt elérte és eddig az időpontig legalább 20 év szolgálati időt szerzett, kérheti nyugdíja összegének folyósítás nélküli megállapítását (rögzített nyugdíj).

Amennyiben a nyugdíjra jogosító korhatáron túl tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári nap szolgálati időt szerez és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején – amennyiben számára kedvezőbb –választhatja az évenkénti emelésekkel növelt rögzített nyugdíjat a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett.

 

A szolgálati nyugdíj összege függ az illetmény és illetmény jellegű juttatások havi átlagától, valamint a társadalombiztosítás szempontjából figyelembe vehető szolgálati idő tartamától.

A szolgálati nyugdíj összegét a szolgálati viszony megszűnését közvetlenül megelőző 365 nap (szökőév esetén 366 nap) alatt a szolgálati viszony keretében elért a kifizetést időpontjában hatályos jogszabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló illetménynek és illetmény jellegű juttatásoknak az elért jövedelemből levont egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék összegével, továbbá a fennmaradó összegre képzett személyi jövedelemadó összegével csökkentett összege havi átlaga alapján kell megállapítani.

A kiszámításnál alkalmazni kell a társadalombiztosítási jogszabályoknak az öregségi nyugdíj megállapításánál előírt korlátozásokat.

A mérték meghatározásánál a társadalombiztosítás szempontjából figyelembe vehető szolgálati időtartam az irányadó.

Szolgálati nyugdíj                            Tb nyugdíj

Szolgálati idő/év

Havi átlagkereset %-a

10

 

33,0

15

 

43,0

25

65,0

63,0

26

66,0

64,0

27

67,5

65,0

28

69,0

66,0

29

70,5

67,0

30

72,0

68,0

31

73,5

69,0

32

75,0

70,0

33

76,5

71,0

34

78,0

72,0

35

79,5

73,0

36

81,5

74,0

37 és ennél több

83,0

75,5

38

 

77

39

 

78,5

40 és

 

80,0

minden további évre

 

2-2%

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ. Az öregségi nyugdíj összegét azonban az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (ez ma 23 évet jelent) – a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló – nettósított havi átlagkeresetből kell kiszámítani.

A Hszt. alapján járó nyugellátásokat és baleseti ellátásokat – az Információs Hivatal kivételével – a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv (Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság) állapítja meg.

A nyugellátásra jogosultnak a nyugállományba helyezést követő 2 hónapra nyugdíj helyett az utolsó havi illetménye kétszeresének számított személyi jövedelemadóval csökkentett összegét kell kifizetni.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink