hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalás: olajjal üzletelő bűnszervezet pere kezdődött

  • MTI

Különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás és jövedékkel való visszaélés miatt indult per 24 vádlott ellen szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; az ügyészség szerint a vádlottak Csehországban csaknem 1,5 millió liter bázisolajat vásároltak, majd Magyarországon engedély nélkül üzemanyagként értékesítették azt, de semmilyen adót nem fizettek utána.

A bázisolaj építő- és gépipari alapanyag, amely sokkal rosszabb minőségű, mint a gépjárművek hajtására kapható gázolaj, de a dízelmotorok működnek vele.
   
A harminc oldalt meghaladó vádiratot Dókáné Páy Krisztina ügyész ismertette. A vád szerint a 24 vádlott közül 11-en bűnszervezet tagjaként működtek közre abban, hogy 2006 decemberétől 2007 júliusáig egy gazdasági társaság nevének felhasználásával Csehországban csaknem 1,5 millió liter bázisolajat vásároltak, majd azt értékesítették Magyarországon. Az ásványolaj termékeket kísérő okmányok alapján a termékek rendeltetési helye Spanyolország és Románia volt. Az ásványolaj a vámtarifaszám alapján bázisolajnak minősül. A bázisolajat a szállító járművekből Magyarországon fejtették le, belföldön, mint üzemanyagot értékesítették, annak ellenére, hogy nem felelt meg a gázolajra vonatkozó minőségi követelményeknek.
   
Az ásványolaj termékek eladásáról számlát nem állítottak ki, az értékesítésre a vádlottaknak nem volt engedélyük, jövedéki adót és áfa nem fizettek.
   
A vádhatóság szerint a bűnszervezet vezetője Szabó Szilárd elsőrendű, Molnár Attila Ferenc másodrendű, illetve Kraszlán Péter harmadrendű vádlott volt.
   
A vám- és pénzügyőrség munkatársai egy tartálykocsi kunszentmiklósi ellenőrzése során figyeltek fel a szállítmányra. A 2007-ben kezdődött, titkos adatgyűjtést is alkalmazó nyomozás jelentős bűnszervezetet tárt fel. A szervezet központja Budapest volt, de mivel a Bács-Kiskun megyei hatóságok kezdték az eljárást, a megyei főügyészség felügyelte a nyomozást és készítette el a vádiratot, ezért az elsőfokú bírósági tárgyalás is Kecskeméten kezdődött.
   
A vádirat szerint a vádlottak a jövedékkel való visszaéléssel 186 millió forint, míg adócsalás bűntette vonatkozásában 77 millió forint áfa adóbevétel csökkenést okoztak.
   
Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró a vádlottak kihallgatásával pénteken folytatja a per tárgyalását. Az elsőrendű vádlott más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink