hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Balsai a nyugdíjtervekről: "nem elvenni, hanem adni akarunk"

  • MTI

A fideszes Balsai István szerint a pártja által beterjesztett alkotmánymódosítási javaslattal megszüntethető az a jelenlegi helyzet, hogy az 57 év alatti, egészséges állapotban lévő, ám nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók nem szolgálják az ország közbiztonságát.

Balsai István előterjesztői expozéjában hozzátette, az sem titok: a tervek között szerepel, hogy a több százezer rokkantnyugdíjas közül azok, akik tudnak, térjenek vissza a munkaerőpiacra.
   
Kijelentette: nincs olyan szándéka a kormányzatnak, hogy ezen túlmenően bármilyen szerzett jogot, bármilyen, a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatárt el nem érő életkorban lévő embernek megállapított nyugdíját csökkentsék vagy újravizsgálják. Megjegyezte, így a speciális szakmákban dolgozókat, a bányászokat, a vegyészeket, a művészeket sem érintené a kezdeményezés.
   
Az érintett volt rendvédelmi dolgozók száma 30 ezer körüli, ami nagyjából megegyezik a rendvédelmi szerveknél jelenleg foglalkoztatottak létszámával, a honvédséget nem számítva - mondta.
   
Balsai István - aki a fideszes Lázár Jánossal és Talabér Mártával jegyzi a beterjesztett alkotmánymódosítást és az alkotmánybírósági törvény módosítását - kitért az indítványok Alkotmánybíróságot (Ab) érintő részeire is, és kifejtette: legkésőbb július közepéig kell megválasztania a parlamentnek az új alkotmánybírákat - a már tavaly gyakorolt alkotmánybíró-jelölési szabályok alapján -, mégpedig ötöt. Ugyanis a jelenlegi 11-es létszám 15-re emelkedik, ám emellett egy régóta hiányzó alkotmánybírát is pótolni kell. Emlékeztetett, elnököt is választ majd a Ház, ami szintén újdonság, hiszen eddig a tagok maguk közül választották meg a testület vezetőjét három évre. Ez a rotációs elv azonban nem teszi lehetővé az Ab stabil irányítását - hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő. Mindezek miatt kell módosítani az Ab-törvényt is.
   
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány támogató álláspontját tolmácsolva közölte: a tervezett nyugdíjváltozások a kabinet szerint szolgálják egyrészt a nyugdíjkassza fenntarthatóságát, a nyugdíjak értékállóságát; továbbá javíthatják a közbiztonságot, jobban szolgálhatják a társadalmi igazságosságot, és növelhetik a foglalkoztatottság szintjét.
   
Kifejtette: senki nincs veszélyben, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, aki betöltötte az 57. életévét, aki bányász, vegyész vagy művész volt, illetve aki valóban munkaképtelen.
   
Az államtitkár rámutatott, ma Magyarországon a jogilag meghatározott nyugdíjazási időpont és a nyugdíjba vonulás tényeges időpontja 3-4 évvel tér el. Az 57 év alatti nyugdíjas rendvédelmi dolgozók átlagosan 179 ezer forint nyugdíjat kapnak. "Az volt a legnagyobb hiba a korábbi nyolc év MSZP-s politikájában, (...) hogy arra ösztönözték a rendvédelmi szerveknél dolgozókat, menjenek nyugdíjba, hiszen akár magasabb jövedelemre is szert tehetnek" úgy - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink