hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heim: a fájdalmas intézkedéseken jobb minél előbb túl lenni

  • MTI

Heim Péter szerint a válságadókat muszáj 2013-ra kivezetni és változtatni kell a szabályozókon ahhoz, hogy Magyarország logisztikai központtá válhasson. A közgazdász, üzletember az fn.hu-nak adott keddi interjúban azt is megjegyezte, hogy bár az ország helyzete javul, máshol még mindig jobb befektetési lehetőségek vannak.

A Széll Kálmán Terv iránya jó, de a fájdalmas intézkedéseken jobb minél előbb túl lenni, akár a korengedményes nyugdíjról, a rokkantellátásról, a munkanélküli ellátásról, a segélyezési rendszer átalakításáról, esetleg a természetbeni juttatásokról van szó - véli Heim Péter.
   
A  közgazdász úgy véli, hogy egy maratoni futás első pár kilométerén vagyunk túl. Bárhogy végződhet. Sok mindennek változnia kell. Hogy egy kicsivel lejjebb mentek az adók és hogy úgy néz ki a szociális ellátórendszerhez hozzányúlnak, az szerinte jó. Az a kérdés, hogy az állam a fejlesztéseket hogy fogja támogatni, ez pedig, mint mondta, még ködös.
   
A válságadókat Heim Péter szerint 2013-ban muszáj lesz kivezetni. Azzal egyetért, hogy legyen valamilyen mértékű bankadó, elkülönített alapban. Ha a bankrendszer újra problémával szembesül, finanszírozzák abból a kimentésüket, de válságadókra hosszú távon nem lehet gazdaságpolitikát építeni. Torzítja is a gazdaságot. És három évnél tovább nem tud működni. Hozzátette: kiadási oldalon kell csökkenteni, vagy nem kell annyira vágni az adókat. Ha tartósan bent marad ekkora bankadó, akkor Magyarországon a bankok nem fogják hitelezni a gazdaságot, bármit tesz az állam vagy az unió.
   
A gyógyszerkasszához szerinte hozzá kellett nyúlni, a 120 milliárdot azonban sokallja. Az egészséges mérték szerinte egyharmaddal kevesebb, és erre a szintre is 3 év alatt lehet eljutni anélkül, hogy problémák lennének a gyógyszerellátásban és maradjanak gyógyszeripari beruházások is.
   
Heim Péter szerint Magyarországból lehetne logisztikai központ, de ez a mai szabályzókkal és az országra rátelepedő államhatalommal nem működik. Mint kifejtette, a világgazdaság 4–4,5 százalékkal nő, a magyar meg 2,5 -3 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy máshol még mindig jobb befektetési lehetőségek vannak. Kelet-Európán belül Magyarország kezd relatíve jó helyzetbe kerülni, itt ma már nem vagyunk sereghajtók, de a világban ez a térség még mindig sereghajtó.
   
Heim Péter szerint a kínaiak érdeklődnek, de még nem döntötték el, hogy itt lesz-e az egyik európai logisztikai központjuk. Annyi hely van még. Lehet, hogy a kínai befektetések egy vagy fél százaléka ide jöhet, ami sok pénz, "de ne gondoljuk, hogy Budapest lesz a központ". Kína fő befektetési célpontja még mindig a nyersanyagpiacok és a nagy gazdaságok - mondta Heim Péter az fn.hu-nak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Haznált ruha

Nagy Norbert

adószakértő

2023. évi XXIII. törvény

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Gyod – szja-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink