hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja, végkielégítés: 5 dolog, amit ne rontson el a bevallásnál!

  • adozona.hu

A személyi jövedelem bevallási határideje május 20-a. Alig néhány napjuk van a magánszemélyeknek arra, hogy eleget tegyenek bevallási kötelezettségüknek. Íme 5 tipp, hogy mire figyeljünk.

1. Ne felejtse el aláírni!

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal szerint a benyújtott bevallások zömét még mindig nem írják alá – a főlapon és a 2D bárkódot tartalmazó külön oldalon –, ezért sok bevallás érvénytelen. Ugyanez ez a helyzet akkor is, ha az adószám marad le a bevallásról. Hiába a számszakilag hibátlan a kitöltés, az adóhivatal az ilyen bevallásokat minden esetben elutasítja.

2. Jelölje be, ha pénzt igényel vissza!

Gyakori probléma az is, hogy a bevallók nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ezt ugyan  nem hibaként kezeli az adóhatóság, de a bevallók rosszul járhatnak, ugyanis egy külön átvezetési nyomtatványt kell kitölteniük ahhoz, hogy a pénzükhöz jussanak.

3. Hibás az adatlap?

Nemcsak a bevallók hibázhatnak, az Adózóna.hu szakértője szerint a 2011-es bevallásnál a NAV az, aki hibát követett el. Angyal József állítja, hogy az adóhivatal ellenőrizhetetlenné tette a bevallást azzal, hogy az 1053-as nyomtatvány kitöltési útmutatójában azt kéri, hogy az adózó az alapja” oszlopba írja be a jövedelmét, a „jövedelem” oszlopba pedig az adóalapot.  Vagyis felcserélte az adóalapot a jövedelemmel, ezért a NAV által kidolgozott 1053-as nyomtatvány – Angyal József álláspontja szerint – nem felel meg az szja-törvénynek. A NAV ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a nyomtatványkitöltővel a hiba lehetősége minimális az ellenőrzésnek köszönhetően, egyúttal elzárkózik a hiba korrigálásától, mert már kiküldték a1053-as nyomtatványokat.

Új különadó-kalkulátor!
Számolja ki, mennyi különadót kell befizetnie végkielégítése után május 20-án az Adózóna új Végkielégítés 2011 kalkulátorával!

4. Új igazolás, új számítás kell a különadó-bevalláshoz!

A végkielégítések különadójára vonatkozó törvénymódosítás miatt használhatatlan a munkáltatói igazolás, újra kell számítani 2010-re a különadó alapját – figyelmeztet az Adózóna adószakértője. Angyal József azzal magyarázta mindezt, hogy a különadó már csak a 2010-es jövedelmeket próbálja visszamenőlegesen adózás alá vonni, kiesnek a különadó alapjából a 2009-es jövedelmek. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal a Magyar Távirati Irodának elismerte, hogy Angyal Józsefnek igaza van.

5. Ne fizesse be a különadót, ha tavaly megszűnt a munkaviszonya!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra is felhívta a figyelmet: az a magánszemély, akinek a jogviszonya 2009-ben megszűnt, és a végkielégítés megosztását választotta, nem kötelezett a különadó fizetésére. A végkielégítések különadójára vonatkozó új szabályt a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink