hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: kinek nem jár?

  • adozona.hu

A reálhozam felvételére csak azoknak van lehetőségük, akik most léptek vissza a tb-rendszerbe. A PSZÁF közzétette a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat a magánnyugdíjpénztárak visszalépői számára.

Akik korábban léptek vissza az állami, társadalombiztosítási rendszerbe, azoknak nem jár ilyen kifizetés – írja a napi.hu a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) figyelmeztetésére hivatkozva. A szervezet ugyanis közzétette a leggyakoribb, a magánnyugdíjpénztári tagsággal és a visszalépéssel kapcsolatos kérdéseket. Ennek kapcsán hangsúlyozzák: a jelenleg hatályos jogszabály a 2011. március 1. napjával visszalépő pénztártagok számára teszi lehetővé azt, hogy a (korábbi visszalépések esetén kifizetendő tagdíj kiegészítések mellett) reálhozamot is kifizessék a volt tag számára. A korábbi időszakban visszalépett pénztártagok nem tudják a reálhozamot visszaigényelni.
 
A felügyelet jelenlegi tájékoztatásában kitér arra is, hogy a tb-rendszerbe visszautalt összeg nagysága a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem lehetnek hatással a majdani nyugdíjra.

A PSZÁF a hozam és a reálhozam közötti különbség tisztázásában is segít, az is szerepel a kérdések között, hogy ha valaki visszalépett a tb-rendszerbe, mikor szűnt meg a tagsági jogviszonya, február 28-án vagy március 1-én. A PSZÁF válasza szerint a tagsági jogviszony a törvényi rendelkezés szerint március 1. napjával szűnik meg, tehát február 28. az utolsó pénztártagsági jogviszonyban töltött nap, március 1. napjától kezdődően a visszalépők az állami tb-rendszer tagjai.

Az összeállításban a szervezet azt is kiemeli: az Ügyfélkapun elérhető nyilvántartás a pénztárak adatszolgáltatása alapján frissül. A magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó tagok nyilatkozatainak teljes körű feldolgozását követően lesznek az adatok hatályosak.

Volt, aki azt kérdezte: a korábbi hatályos szabályok szerint pályakezdőként be kellett volna lépnie a magánnyugdíjpénztárba, de ezt nem tette meg, létre kell-e hozni utólag a tagságot? A PSZÁF válaszában azt írja: aki 1998. január 1-je és 2010. november 2-a között hatályos rendelkezései szerint pályakezdőnek minősült, de pénztártagsága 2010. november 2-áig nem jött létre, már csak önkéntesen létesíthet pénztártagságot. Tehát a korábbi szabályozástól eltérően 2010. november 2-át követően már nem kell visszamenőlegesen létrehozni a pénztártagságot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink