hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különadó: Rogánnak is van módosító indítványa

  • MTI

Az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselőkre, valamint az alpolgármesterekre is a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmek alapján vonatkozzon a különadó-fizetési kötelezettség - ezt javasolja a fideszes Rogán Antal abban a módosító indítványában, amelyet hétfő délután nyújtott be az aznap reggel a különadóval kapcsolatban beterjesztett törvényjavaslathoz.

Lázár János és Szijjártó Péter előterjesztése értelmében a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó a 2010. január 1-jén vagy azt követően a jogszabályban meghatározott jogcímen megszerzett jövedelmeket sújtja. A törvény módosuló rendelkezéseit - az érintettek körébe újonnan bekerülő - országgyűlési képviselők, alpolgármesterek, valamint európai parlamenti képviselők esetében a 2011. január 1-jén vagy azt követően megszerzett, egyébként a különadó hatálya alá tartozó adóköteles bevételekre javasolták alkalmazni.
   
Rogán Antal délután viszont benyújtott egy módosító javaslatot, amelynek - mint azt az indoklásban írja - célja az, hogy az országgyűlési képviselőket, az EP-képviselőket és az alpolgármestereket érintően - hasonlóan az eredeti szabályozáshoz - a különadó-kötelezettséget ugyancsak a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre határozza meg.
   
Az Alkotmánybíróság május 6-i határozatában semmisítette meg a hatálybalépésére visszaható hatállyal a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A tör­vény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Or­szág­gyűlés részéről.
   
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t korábban úgy tájékoztatta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyijövedelemadó-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink