hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarországi betegbiztosítás külföldön élőknek - speciális szabály

  • adozona.hu

Hogyan lehet Magyarországon betegbiztosítása annak, aki Amerikában él és ott is adózik? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Kint élek az USA-ban, ott adózom és van betegbiztosításom is. Magyarországon nincs semmilyen munkám. A problémám az, hogy a házasságom során felvettem a férjem nevét, de otthon még nem cseréltettem le személyi okmányaimat. Nyáron várhatóan hazautazom egy hónapra egy műtétre, emiatt szükségem lesz az egészségbiztosításra. Kérdésem az, miként tudom ezt rendezni – akár egy összegben egész évre befizetni –, illetve, hogy  ha meghatalmazást adok valakinek, az eljárhat-e az ügyemben.

Tekintve, hogy az USA nem EGT tagállam és hazánknak szociálpolitikai egyezménye sincs vele, a magyarországi egészségügyi szolgáltatás megszerzése egyetlen módja van: az 1997. évi LXXX. törvény 34. §-a szerinti megállapodás, amely érdekében a fővárosi egészségbiztosítási pénztárat célszerű megkeresni. A megállapodás keretében fizetendő járulék összege havonta a minimálbér 50 százaléka (tehát 2011-ben 78.000 x 50 százalék = 39 ezer forint). E megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás - a sürgősségi ellátás kivételével - a megállapodás megkötését követő hatodik hónap első napjától jár, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése visszamenőleg hat hónapra megtörtént. Az utóbbi esetben az egészségügyi szolgáltatás a megállapodás megkötését követő hónap első napjától jár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink