hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarországi betegbiztosítás külföldön élőknek - speciális szabály

  • adozona.hu

Hogyan lehet Magyarországon betegbiztosítása annak, aki Amerikában él és ott is adózik? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Kint élek az USA-ban, ott adózom és van betegbiztosításom is. Magyarországon nincs semmilyen munkám. A problémám az, hogy a házasságom során felvettem a férjem nevét, de otthon még nem cseréltettem le személyi okmányaimat. Nyáron várhatóan hazautazom egy hónapra egy műtétre, emiatt szükségem lesz az egészségbiztosításra. Kérdésem az, miként tudom ezt rendezni – akár egy összegben egész évre befizetni –, illetve, hogy  ha meghatalmazást adok valakinek, az eljárhat-e az ügyemben.

Tekintve, hogy az USA nem EGT tagállam és hazánknak szociálpolitikai egyezménye sincs vele, a magyarországi egészségügyi szolgáltatás megszerzése egyetlen módja van: az 1997. évi LXXX. törvény 34. §-a szerinti megállapodás, amely érdekében a fővárosi egészségbiztosítási pénztárat célszerű megkeresni. A megállapodás keretében fizetendő járulék összege havonta a minimálbér 50 százaléka (tehát 2011-ben 78.000 x 50 százalék = 39 ezer forint). E megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás - a sürgősségi ellátás kivételével - a megállapodás megkötését követő hatodik hónap első napjától jár, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése visszamenőleg hat hónapra megtörtént. Az utóbbi esetben az egészségügyi szolgáltatás a megállapodás megkötését követő hónap első napjától jár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kényszertörölt vállalkozással szembeni követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csekély összegű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X