hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brit nyugdíjreform: a vesztesekből nyertesek lehetnek

  • adozona.hu

A brit kormány nyugdíjrefomra készül, de a bemutatott tervezet vesztesekre és nyertesekre osztja a nyugdíjasokat - állítja egy elemző intézet.

A Pension Policy Institute (PPI) politikától független, a nyugdíjakkal, nyugellátással foglalkozó szervezet, amely hosszú távon vizsgálja egyes döntések, tervezett változások hatásait. Most a brit kormány tervezett nyugdíjreformjával kapcsolatban fogalmaztak meg néhány megállapítást - írja a Financial Times.

A tervezett nyugdíjreform egyik opciója szerint a jelenlegi komplex rendszert (amely egy állami alapnyugdíj, illetve egy "második" állami pillérből áll) egypilléres rendszer váltaná fel. A javaslat szerint 30 évnyi biztosítással jogosulttá válhatna, a nyugdíjas a fix összegű állami nyugdíj egészét megkapná - a rendszert legkorábban 2015-től lehetne bevezetni.

"Az új rendszer egyszerűbb és átláthatóbb lenne, de nyerteseket és veszteseket eredményezne" - kommentálta a tervezetet a Pension Policy Institute, azt hangsúlyozva, hogy akik további megtakarításokra tudtak volna szert tenni a korábbi rendszerben (például a második pillérben), most rosszabbul járhatnak, ugyanakkor lesznek, akik az új rendszerben magasabb nyugdíjhoz juthatnak, mint a jelenlegiben.

A kormánynak egy másik elképzelése is van, amely felgyorsítaná a reformot. Az első pillérben a britek jelenleg egy fix összegű állami alapnyugdíjat kapnak, a második pillérben azonban a nyugdíjak teljes összegének egy részét már a jövedelmek szintjéhez kötik. A nyugdíjreform egy második lehetséges verziója szerint felgyorsítanák a rendszer jelenleg is zajló átalakításait azért, hogy az alapnyugdíjból és a részben a jövedelemtől függő nyugdíjból minél gyorsabban egyetlen, fix összegre alapuló struktúra jöjjön létre. 

A nyugdíjreformról szóló vita június 24-én zárul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink