hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új nyugdíjkalkulátor az Adózónán - számoljon a 2011-es valorizációs szorzókkal!

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Megjelentek a 2011-es valorizációs szorzók és elkészült az Adózóna új nyugdíjkalkulátora. Számolja ki várható nyugdíját!

A nyugdíj kalkulátor az úgynevezett öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A modell csak az általános eseteket kezeli. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok illetve kieső napok). Minden év adatát ki kell tölteni, mert ellenkező esetben helytelen lesz az eredmény. Azokban az években, amikor nem volt kereset, a kieső időt mindenképpen be kell írni.

Nyugdíjkalkulátor 2011
Számoljon a 2011-es valorizációs szorzókkal az Adózónán!

A területileg illetékes nyugdíjbiztosítótól mindenki kikérheti a személyére vonatkozó adatokat. Ez azért is hasznos lehet, mert van idő az esetleges eltérések, hiányzó adatok tisztázására. A nyugdíj-kalkulátor számítási elve egy részleges nettó kereset valorizációjára épül, melynek mértékét egy kormányrendelet határozza meg. Kizárólag a havonta 330 ezer forint kereseti átlagot el nem érők számíthatnak a kereseti átlag teljes elismerésére, az e feletti átlagkeresetek csak degresszív módon kerülnek meghatározásra. Az így kialakult havi átlagot a munkában töltött időre vonatkozó szorzóval kell meghatározni (csökkenteni).
A legkisebb öregségi nyugdíj összege jelenleg 28.500 forint/hó. Akinek nincs 20 év munkában töltött éve, az csak öregségi résznyugdíjra jogosult. A bruttó keresetnek 1992. március 1. óta felső korlátja van, a járulékfizetés felső határa miatt. A nettó kereset a bruttó kereset és az adott évnek megfelelő személyi jövedelemadó különbözete.
A ténylegesen megfizetett járulékok és a nyugdíj összege között nincs semmilyen kapcsolat. Feltételezhető csupán, ha valaki nettó keresettel rendelkezett, az fizetett, vagy utána fizettek is járulékot. A kalkulátor hasznos lehet azoknak, akik a közeljövőben nyugdíjba mennek. Mivel a számítás 1988-tól veszi figyelembe a kereseti és munkaidő adatokat, a nyugdíj várható mértéke igen jól megbecsülhető, illetve tájékoztatást nyújthat a várható nagyságrendről. A kalkulátorral a tárgyévi keresetek növelésének nyugdíjra vonatkozó hatását is fel lehet mérni.
Ez a számítás még az adatok nagyságrendi ismerete mellett is hasznos előrejelzéssel szolgál, behatárolható a várható nyugdíj nagyságrendje.Fontos előre jelezni, hogy 2012. január 1-tő várhatóan új nyugdíjrendelet készül, tehát aki később megy nyugdíjba, annak egy – jelenleg - ismeretlen számítási módszerrel állapítják meg majd a nyugdíját.
A számítás 24 év adatára épül, tehát a számítás eredményét a jelenlegi és a közeljövő évek befizetései érdemben nem befolyásolják. Ez a megállapítás főleg vállalkozókat érinthet, akiknek nem érdemes magasabb összegű jövedelem után járulékot fizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelési díj kiegyenlítése kezelt vagyonból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nulla forintos számla befogadása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink