hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosíthatják-e a szerződésem, mielőtt gyesre megyek?

  • adozona.hu

Határozatlan idejű szerződést módosíthat-e a munkáltató, mielőtt alkalmazottja gyesre megy? Olvasói kérdésre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Tízhetes veszélyeztetett terhes vagyok, ezt a mai napon jelentettem be a munkáltatómnak. Idáig határozatlan idejű szerződésem volt és szeretné, ha azt határozottra módosítanánk, melynek vége a szülést követő hónap lenne. Azt tudom, hogy a cég nehéz helyzetben van és biztos, hogy miután megszülök, már nem fog tudni visszavenni, mert addig helyettem új embert kell keresnie, kettőt pedig már nem fog tudni fizetni. Azt  mondta, hogy természetesen mindent fizet utánam ami kötelezettsége van. Azzal én sem vagyok igazán tisztában, hogy mit meddig kell majd fizetnie utánam. Én sem szeretnék visszamenni oda dolgozni, aláírnám a módosítást határozott időre, csak nem tudom lehet-e ilyet csinálni, nem lesz-e belőle problémám. Mi történhet, ha nem írom alá?

A munkaszerződés módosítást nem köteles aláírni. Ha nem írja alá, akkor munkaviszonya továbbra is fennáll. A társadalombiztosítási ellátások és a munkaviszony folyamatossága miatt én nem javaslom a határozott időre történő szerződésmódosítást. Amikor Ön táppénzen van, akkor a céget úgynevezett táppénz-hozzájárulás terheli csak, amelynek összege viszonylag alacsony ( a táppénz 30 százaléka). TGYÁS-t, GYED-et és a GYES-t pedig az állam folyósítja majd, az a munkáltatót anyagilag nem terheli meg. Gyakorlatilag passzív állományban van addig, amíg gyereket nevel otthon. Azt pedig, hogy mi történik majd a munkaviszonnyal, amikor lejár a GYES és Ön vissza szeretne menni dolgozni (azaz több mint 3 év múlva, a terhességet is beleszámítva) ráér akkor eldönteni. A munkáltató feltehetően  a majdani visszatérésével kapcsolatos költségeket akarja ily módon megspórolni (ha akkor akarják majd megszüntetni a munkaviszonyát, akkor végkielégítést és a szabadságmegváltást is kel fizetniük, ami adott esetben szép összeg lehet). Én azt javaslom tehát, hogy dolgozzon, ameddig az egészségi állapota engedi és a munkaviszonyát pedig tartsa fenn továbbra is határozatlan idejű munkaviszonyként. Jelenleg a terhesség miatt egészen a gyermek 3 éves koráig felmondási védelem alatt áll, így Önön múlik, hogy dönt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink