hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli felmondás: mit tehet a munkavállaló, ha besokall?

  • adozona.hu

Milyen feltételei vannak a rendkívüli felmondásnak, s mit tehet a munkavállaló, ha nem tud megegyezni alkalmazójával? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen okok lehetnek jogosak a munkavállaló rendkívüli felmondására vonatkozólag. Az interneten található tartalmak leginkább a munkáltató felmondási lehetőségeit taglalják. Én felmondásomban hivatkoztam bérutalás időbeni elcsúszására, cafeteria hónapos csúszására, munkakörülményekre, és a közvetlen munkatársammal az öszeférhetetlenségre, (rosszhiszeműség, munkám szándékos akadályozása)melyet a konfliktus elején, már írásban közöltem a feletteseimmel. Erre megoldás nem született, és mikor felálltam az asztaltól rendkívüli felmondással mégis munkaügyi bíróságal fenyegetett (mert a rendes felmondást nem fogadta el, illetve ragaszkodott a 30 naphoz, a tulajdonos ezzel rákényszerített volna a felmondásom okainak további elviselésére) Kérdésem, hogy mire számíthatok? Mire készüljek?

Mivel a munkavállalói jogellene felmondás következményei nem olyan súlyosak, mint a munkáltatói felmondás esetében, nem tartom valószínűnek, hogy a munkáltatója bírósághoz fordulna. A munkavállalói rendkívüli felmondásra azért nem talált külön leírást, mert ugyanazok a törvényi rendelkezések irányadók.

Tehát a munkavállaló is csak akkor szüntetheti meg a munkaviszonyt rendkívüli felmondással, ha a munkáltató a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, súlyos mértékben szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegte. Az pedig a bírósági eljárásban lefolytatott bizonyítás kérdése lesz, hogy a fenti kötelezettségszegéseket, mennyiben tudja bizonyítani és hogy azok a bíró megítélése szerint kimerítik-e a rendkívüli felmondás törvényi követelményeit. Amennyiben munkáltatója bírósághoz fordulna, javaslom, hogy mindenképpen keressen fel Ön is egy munkajogban jártas ügyvédet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink