hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háttérmegállapodás: a bankok lenyelhetik a különadót?

  • adozona.hu

A közgazdász a Klubrádióban azt mondta: szerinte a háttérmegállapodás alapján ha a pénzintézetek lenyelik az extra adót, akkor a lakosság terhére "azt tehetnek, amit akarnak".

A gazdagok még állami támogatást is kapnak ahhoz, hogy megvegyék a szegények, fizetésképtelenné vált lakáshitelesek lakását – mondta Róna Péter közgazdász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. A döntés a bankoknak kedvez, senki másnak; Róna Péter szerint szinte hihetetlennek tűnik, hogy meghozták ezt a döntést.

Bár nem tudja bizonyítani, az MNB felügyelőbizottságának tagja úgy véli, a bankok egyfajta rejtett kompenzációként kapták ezt a lehetőséget. Róna Péter szerint háttérmegállapodás született a kormány és a bankok között a bankadóról szóló szabály idején, hogy ha a pénzintézetek lenyelik az extra adót, akkor a lakosság terhére tehetnek azt, amit akarnak. Ezt támasztja alá az is, hogy amikor 13 nagyvállalat panaszt emelt Brüsszelben a sarc miatt, a bankok nem vettek részt a panaszkodásban – mondta a Klubrádióban.

Korábban Róna Péter a bankok csicskásának nevezte a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt, mert nem hozott a devizahitelesek megsegítésére megfelelő intézkedéseket. Most azt mondta: a Fidesz-kormány csicskás a köbön.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetési rendelvény használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tárgyi mentes közösségi szolgáltatás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Térítés nélküli átadás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink