hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felére csökkenhet a táppénz napidíja

  • MTI

Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József szerdán.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lenne. Változás azonban, hogy a javaslat szerint a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett. A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része lenne a naponkénti felső határ. Dancsó József azt is kezdeményezi, hogy veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz járjon, ne a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. Mindkét rendelkezést az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kellene alkalmazni. Az államháztartási törvény módosításáról szerdán dönt az Országgyűlés.

 

 
  
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink