hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha leszázalékoltak, milyen munkát vállalhatok?

  • adozona.hu

Vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozhat, akit leszázalékoltak? Olvasói kérdésre Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Negyvenöt éves nő vagyok; októberben porckorongbetegséget állapítottak meg; azóta is folyamatosan táppénzen vagyok és kezeléseket kapok. A háziorvos azt javasolta, hogy indítsuk el a leszázalékolásomat, mivel munkába járásra még nem vagyok alkalmas, viszont a táppénzt már tovább nem tudják hosszabbítani. Azt is tisztáztuk, hogy valószínűleg csak a járadékot fogom megkapni, ami anyagilag nem sújtana, hisz a főállásom mellett (pedagógusként dolgozom egy 20 km-re lévő településen) egyéni vállalkozó is vagyok - és éppen ez a probléma. Azt hallottam, hogy a járadék mellett nem lehet valaki egyéni vállalkozó. A vállalkozásaim abszolút rugalmas tevékenységet kívánnak (MLM és pénzügyi közvetítés), tehát akkor dolgoznék, amikor egészségileg úgy érzem magam. Arra szeretnék választ kapni, hogy Bt. bel -vagy kültagja lehetek-e (egyéni vállalkozásomat Bt-re váltani) ha esetleg járadék jogosult leszek, és hogy így tevékenykedhetek-e; vagy hogy milyen lehetőségek vannak, milyen megoldást találhatok magamnak.

Az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII.23.) Korm. rend. 17. § (1) bekezdés e) pontja szerint a járadékra való jogosultság megszűnik, illetve azt meg kell szüntetni, ha a járadékra jogosult keresőtevékenységet folytat és hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80 százalékát. A rendszeres szociális járadékban részesülők egyéni vagy társas vállalkozóként nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatónak. Tekintve azonban, hogy egyéni vagy társas vállalkozóként legalább a minimálbér után meg kell fizetniük a járulékokat (tehát járulékalapot képező jövedelmük nyilván meghaladja a minimálbér 80 százalékát), azaz már eleve nem is lesznek jogosultak rendszeres szociális járadékra, illetve, ha csak a járadék folyósítása tartama alatt létesítenek ilyen jogviszonyt, elveszíthetik ellátásukat.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink