hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csehország: a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló vitákat lezártnak lehet tekinteni

  • MTI

Nem lesz kötelező belépni a magánynyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a kormánykoalíció három pártja.

A nyugdíjrendszer átalakításáról szóló vitákat ezzel lezártnak lehet tekinteni - állítja a helyi sajtó. A jövő év második felétől kezdve ugyanakkor a cseh állampolgárok lehetőséget kapnak a választásra: maradnak a klasszikus állami nyugdíjrendszerben, vagy járulékaik egy részét a magánnyugdíjalapok kezébe adják. A magánnyugdíjalapokba a bruttó keresetek három százaléka irányulna, s ennyivel kevesebb pénz menne az állami nyugdíjrendszerbe.
   
Az eredeti elképzelésektől eltérően a magánnyugdíjalapokban való takarékoskodás nem lesz kötelező. Amennyiben valaki belép a magánnyugdíjalapba is, akkor járulékainak minimálisan két százalékát kell még oda átirányítania. A jövő év végéig bármi szabadon beléphet a magánynyugdíjalapokba is, míg 2013-tól kezdve már csak a 35 éven aluli korosztályok.
   
A reformok következtében a jelenlegi nyugdíjrendszerben, amelyből a mai nyugdíjasok pénzüket kapják, mintegy 20 milliárd koronás hiány keletkezik. Az illetékes miniszterek megállapodása alapján ezt a pénzt a jövőben a megemelt általános forgalmi adóból (áfa) kívánja beszedni az állam. A koalíció megállapodott abban, hogy az áfát egységesen 20 százalékra emelik. Eddig egy kedvezményes 10 százalékos, s egy 19 százalékos kulcs volt érvényben, így a 20 százalékos kulcs alapvetően drágulást jelent gyakorlatilag minden területen.
   
A jövőben a kedvezményes 10 százalékos sávban csak néhány alapvető élelmiszerfajta - például tej, kenyér, gyermekételek, zöldség - marad.
   
Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint a megemelt és egységesített áfa évente 58 milliárd koronás többletbevételhez juttatja az államkasszát.
   
Könnyebb lesz a cégeknek, amelyeknek járulékos terhei 1,8 százalékponttal csökkennek. Amennyiben a többletbevételből marad - számítások szerint évente néhány milliárd - azt egy speciális tartalék nyugdíjszámlán helyezik el.
   
Az eddigi szolidaritási alapú állami nyugdíjrendszer fokozatosan átalakul, s az új rendszerben mindenkinek saját számlája lesz, ami szakértők szerint hozzájárul a rendszer stabilitásához.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink