hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövő szerdán már hiába nyilatkozunk a NAV-nak - jogvesztő határidő

  • hvg.hu

Legkésőbb február 15-éig, jövő hét keddig lehet az egyszerűsített bevallás választásáról szóló 1053Ny számú nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) megküldeni. A február 15-ei határidő jogvesztő.

A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására köteles magánszemély, ha nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója azt nem vállalja, bevallási kötelezettségének az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással is eleget tehet. A 1053Ny nyilatkozat az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető a NAV internetes oldaláról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A nyilatkozatban konkrét számokat nem kell feltüntetni, elegendő „x”-el jelölni az adókötelezettség szempontjából lényeges legfontosabb tényeket – például azt, hogy a magánszemély 2010. évben értékesített-e ingatlant. A nyilatkozat választásának feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza, olvasható a NAV közleményében.

Amennyiben a magánszemély azt jogszerűen választja, az állami adóhatóság az előre kitöltött egyszerűsített bevallást április 30-ig küldi meg az adózó részére. Ha a magánszemély elfogadja a bevallást, akkor azt aláírva küldi vissza az állami adóhatósághoz. Eltérés esetén az adózó a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s így juttatja el a NAV részére. A visszaküldés határideje: 2011. május 20.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink