hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem így változnak az áfafizetési szabályok 2011-ben!

  • hvg.hu

A szabályozás szerint 2011. évtől az újdonsült adózónak akkor is kötelező nyilatkoznia, ha az áfát illetően az általános szabályok szerint szeretne adózni. A bejelentési kötelezettség alá eső adózók köre bővült, változott a telejsítés helye és áfát kell fizetni ingyenes termékátadások után is.

Bejeletési kötelezettsége van az adózónak, ha:
-    az adózó ingatlanértékesítési, ingatlan bérbeadási tevékenységet végez és a törvény által biztosított adómentesség helyett adókötelezettséget választ (melytől azonban a választás évét követő ötödik naptári év végéig nem térhet el),
-    az adóalany áfafizetési kötelezettség helyett a következő évre alanyi adómentességet alkalmazna,
-    a mezőgazdasági őstermelő a kompenzációs felár érvényesítése helyett át kíván térni az áfatörvény általános szabályainak hatálya alá (azzal, hogy a kompenzációs felárra való jogosultságát, azaz a különleges jogállását az adóév folyamán bármikor megváltoztathatja), vagy
-    az adóalany az adómegállapítás valamelyik különleges módját (pl. utazásszervezési szolgáltatás) választja,
akkor az adózási móddal kapcsolatos változtatási szándékát 2010. december 31-éig kell bejelentenie a lakóhelye / székhelye szerint illetékes adóhatósághoz.

A fenti szabálytól függetlenül kell kezelni azt az esetet, amikor a magánszemély, vagy adóalanyisággal nem rendelkező szervezet azért válik az áfa alanyává, mert sorozatjellegű ingatlan értékesítést végez.(Sorozatjellegű az értékesítés, ha a magánszemély vagy nem adóalany szervezet két éven belül negyedik alkalommal értékesít új ingatlant vagy építési telket.) Ebben az esetben az adót az állami adóhatóság határozattal állapítja meg, melynek érdekében az értékesítésről az áfatörvény szerinti teljesítés időpontját követő 30 napon belül – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon – kell az adóalanynak bejelentést tennie az állami adóhatósághoz.

Az áfatörvény másik fontos változása a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása volt. Eszerint 2011-től ha az adóalany kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sport, illetve ehhez hasonló szolgáltatásokat nyújt egy másik adóalanynak, akkor a teljesítés helye a megrendelő (szolgáltatást igénybevevő) adóalany gazdasági célú letelepedésének helye. Tehát, ha a magyar adóalany külföldön vagy belföldön kiállítást rendez a külföldi adóalany megrendelőjének, akkor a számlájában nem számíthat fel általános forgalmi adót. Amennyiben a megrendelő belföldi adóalany, akkor akár külföldön, akár belföldön kell a kiállítást megrendezni, a számlában 25 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítani. Különös szabály, amely lényegét tekintve adóalanyok közötti ügyletként belépőjegyek árusítására vonatkozik, és ez a kivétel a főszabály alól.

Ingyenes termékátadás után is áfát kell fizetni

Januártól bizonyos esetekben akkor is kell áfát fizetni, ha valójában nem tényleges értékesítésről van szó. Akkor például, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja. Továbbá azt más tulajdonába ingyenesen átengedi, feltéve, hogy a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. Miután áfát kell felszámítani, az adóalapot is meg kell határozni. Az említett esetekben az adó alapja a termék vagy az ahhoz hasonló termék teljesítéskor megállapított beszerzési ára, ilyen ár hiányában pedig a teljesítéskor megállapított előállítási értéke.

 

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő, tárgyieszköz-eladás

Lepsényi Mária

adószakértő

Kisvállalkozói kedvezmény – ingatlan

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink