hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: a kormány "vérszemet kapott" és ultimátumot adott

  • MTI

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy biztosítsa a korrekt feltételeket a magán-nyugdíjpénztári tagoknak a nyilatkozat tételre, vagyis ne csak 23 helyen, hanem az összes okmányirodában legyen erre lehetőség.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője ellentmondásosnak és kapkodónak nevezte a kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos eddigi intézkedéseit. Felidézte: Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott úgy nyilatkozott, hogy a kormány stabil, megbízható, hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre a hétfői törvény és az átlépésről szóló kormányhatározat elfogadásával, de szerinte ez nem így van.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány először a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak 14 hónapos átmeneti felfüggesztéséről beszélt, majd „vérszemet kapott”, és ultimátumot adott hárommillió embernek, végül megsemmisítette a szabad választás lehetőségét, ellehetetlenítette a második pillért. Hozzátette: mostanra az is kiderült, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarításait folyó kiadásokra fordítják.

Kormos Kata az ellentmondásokra példaként említette: a kormánypárti politikusok korábban arról beszéltek, hogy a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdézték a befizetéseket, most azonban már megteremtették a hozamok adómentes felvételének lehetőségét. Felhívta a figyelmet arra: az egyéni számla nem ugyanaz az állami és a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Az előbbiben csak az látható, hogy valaki mennyit fizetett be, de az nem, hogy mennyi nyugdíjra jogosult. Utóbbinál valódi egyéni számla van, a magán-nyugdíjpénztári tag rendelkezhet a megtakarítás összege felett, amit akár egy összegben fel is vehet - fűzte hozzá.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink