hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ex-APEH elnök: a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása történelmi bűn

  • adozona.hu

Az adózási kérdésekben járatosak hónapok óta csak kapkodják a fejüket. A változások és a változások újólagos változásának ismeretében aligha gondolható, hogy ezek kiérlelt és összehangolt gazdaságpolitika részei lennének, sokkal inkább tűnnek rögtönzések sorozatának - írja Pitti Zoltán, az APEH volt elnöke a Népszabadságban megjelent véleménycikkében.

A lineáris adózásra történő áttérés deklarált célja az volt, hogy mérsékeljék a lakosságra háruló terheket, így növeljék a belső fogyasztást, és ennek eredményeként élénküljön a gazdaság. A törekvések vonzóak, ám azonnal hozzá kell tenni, hogy eddig a fogyasztásnövekedésre alapozott kísérletek mindig kudarcot vallottak. S ennek valószínűségét növelik az adótechnikai megoldások is - olvasható Az elefánt kreativitása és a porcelán című cikkben. Pitti Zoltán úgy fogalmaz: Az szja 32 százalékos kulcsának megszüntetése és az alsó kulcs egy százalékpontos mérséklése egyértelműen a magas jövedelműeknek kedvez, míg az alacsony jövedelműeknél a terhek vitathatatlanul növekednek. A megtakarítást választó, vagy az importból származó luxustermékek iránt vonzódó magas jövedelműek aligha fogják a hazai fogyasztást növelni. A foglalkoztatottak háromnegyedét kitevő alacsony keresetűek pedig még nagyobb mértékben fordulnak majd az informális munkavállalás, jövedelemszerzés felé.

A közgazdász végzettségű szerző ír a "fontos szektorokat érintő különadók 'sunyi' meghoszszabbításáról", a  jogszabályok önkényes formálásának negatív hatásairól, a szuperbruttó kivezetésének szükségességéről, illetve "a 12 év alatt felhalmozott vagyon államosítása és annak folyó költségvetési finanszírozásra történő felhasználása+ kapcsán arról, hogy ez "történelmi bűn".

A teljes cikket olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink