hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Obama megállapodott a republikánusokkal az adókedvezményekről

  • MTI

Megállapodásra jutott Barack Obama amerikai elnök a republikánusokkal az adókedvezményekről, így elhárult a veszélye annak, hogy a jelenlegi összetételű kongresszus a karácsonyi szünetig egyetlen törvényt sem fogad el.

Obama hétfőn bejelentette, hogy a kompromisszumos egyezség értelmében január 1-jétől további két évre meghosszabbítják az előző, Bush-kormányzat által nyújtott adókedvezményeket minden adófizető számára. Cserébe az ellenzéki republikánusok elfogadták, hogy a munkanélküli juttatások fizetésének idejét 13 hónapra emeljék. A megállapodásnak számos más olyan eleme van, amelyben fájdalmas engedményt kell tennie az elnöknek. 
   
A demokrata kormányzat magánszemélyek esetében évi 200 ezer, házaspároknál pedig évi 250 ezer dolláros jövedelemig hagyta volna meg az adókedvezményeket. A republikánus szenátorok viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenki kapjon kedvezményt, s meghatározatlan időre hagyják érvénybe a vonatkozó törvényt.
   
Az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) számításai szerint az adókedvezmények kétéves meghosszabbítása 501 milliárd dollárjába kerül a szövetségi költségvetésnek, miközben Obamára egyre nagyobb nyomás nehezedik az 1,3 billiós költségvetési hiány csökkentésére. A CBO úgy véli, hogy a gazdaságnak rövid távon kedvező az adókedvezmények fenntartása, hosszabb távon viszont káros következményekkel jár.
   
Bár Obama választási ígéreteinek egyike éppen az adókedvezmények megnyirbálása volt, az elnöknek nem maradt választása, mert a republikánus szenátorok a múlt héten azzal fenyegették meg, hogy megbénítják a törvényhozói munkát. A Harry Reid szenátornak, a többségi demokrata frakció vezetőjének küldött levelükben a republikánusok közölték, hogy addig nem hajlandóak egy törvényről sem tárgyalni, amíg megegyezésre nem jutnak az adókedvezményekről, valamint a kormány tevékenységének finanszírozásáról a 2011. évi pénzügyi évet illetően.
   
Az Obama-kormányzat azt szeretné, hogy a kongresszus még az év vége előtt döntsön olyan törvényekről, amelyek fontosak számára. Ezek között van az Oroszországgal kötött új START-szerződés, amely a hadászati támadófegyverek csökkentését irányozza elő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink