hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlaneladás - mit számolhat el költségként?

  • adozona.hu

Az ingatlan eladásából származó bevételből milyen költségeket lehet levonni? Az adóhatóság munkatársai válaszolnak.

2008-ban vásároltunk egy telket, amely egyik felén mi, a másik felén egy másik család épített egy ikerház egyik, illetve másik felét. 2009 májusában kaptuk meg a lakhatási engedélyt. 2010-ben sajnos el kellett adnunk, mert az élettársammal tönkrement a kapcsolatunk. Vettünk fel szoc.pol-t is. A telket mi fizettük ki, és az építtető végzett bizonyos munkákat a házon. Nem írtunk szerződést, csak egy papírt tanukkal, hogy mennyiért vállalja a ház építését. A befizetési bizonylatok, amelyeken szerepel a kifizetés, megvannak, de áfás számlát nem adott a teljes kifizetéseinkről, csak egy részéről. Ezen kívül megcsináltuk a kerítést, tárolót építettünk, amelyekről megvannak a számlák. Ha adóznuk, milyen számlákat lehet elszámolni? El lehet számolni azt is, amit átutaltunk neki? Vagy azt, amin szerepel ,mennyiért építi meg a házat? Sajnos az ingatlanárak miatt nem tudtuk a tervezett áron eladni, de nem tudjuk, mi számít az APEH felé költségnek. Mindketten befektettünk az ingatlanba - sőt drágábban vettük az ingatlant, mint amennyiért értékesítettük.

A személyi jövedelemadóról szóló (többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 62. § (1) bekezdése) törvény értelmében az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket:
– a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
– az értéknövelő beruházásokat;
– az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

A megszerzésre fordított összeg az átruházásról szóló szerződés szerinti érték.

Ráépítésre, újjáépítésre, alapterület-növelésre fordított összeg a használatbavételi (fennmaradási) engedély jogerőre emelkedésének napjáig, illetve a használatbavételi (fennmaradási) engedélyben megjelölt feltételek teljesítésének határidejéig, az építő (építtető) nevére kiállított számla szerinti érték.

Ha a magánszemély (az szja-törvény 4. § (4) bekezdése szerint) olyan termék vagy szolgáltatás ellenértéke alapján kíván költséget elszámolni, amelynek értékesítője, illetve nyújtója az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott bizonylat kiállítására kötelezett, akkor a kiadás igazolására kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti bizonylat (ide nem értve a nyugtát) alkalmas.

Egyébként a kiadás igazolására kizárólag az a bizonylat alkalmas, amely tartalmazza a költség összegének megállapításához szükséges valamennyi adatot (így például a kiadás összegét és pénznemét) is.

A leírtakat összefoglalva az épített ingatlan értékesítése esetén a magánszemély költségként elszámolhatja az eredeti ingatlan (építési telek) adásvételi szerződésében szereplő összeget, az építkezéssel kapcsolatban elszámolt, az szja-törvény 4. § (4) bekezdésének megfelelő igazolt kiadásokat. Tehát az építtetővel kötött megállapodásban szereplő összegből csak azok a tételek számolhatók el, amelyekről a magánszemély számlával rendelkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink