hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lehet önellenőrzést végezni, ha az APEH bejelentkezett

  • adozona.hu

Egy cég életében kevés az az időpont, amikor az adóellenőr éppen jókor jön, de jobb előre készülni az ilyen típusú találkozóra, hiszen jövőre változik az ellenőrzés gyakorlata. A Mazars megosztotta adóellenőrzési tapasztalatait és a a lehetséges kockázatokra hívta fel a figyelmet.

A hamarosan beköszöntő új év több szempontból is fordulót jelent az adójogszabályok tekintetében. Azonban míg az adóellenőrzések típusai változatlanok maradnak, az ellenőrzési irányelvek több ponton módosulnak. A változásokat 2011. február 29-ig teszi közzé APEH vezetője, de addig sem árt tisztázni a legfontosabb ellenőrzési alapokat.

Mikor kezdődik és fejeződik be egy adóellenőrzés?

Az ellenőrzés az erről szóló előzetes értesítés kézbesítésével kezdődik. Amennyiben az adóhatóság ezt mellőzi, akkor az ellenőrzés a megbízólevél/általános megbízólevél bemutatásával veszi kezdetét. Az ellenőrzés határidejének kezdő időpontja a megbízólevél átadásának napja (kivéve a próbavásárlást, amikor utólag adják át).Az ellenőrzés az adóhatóság által készített jegyzőkönyv átadásával fejeződik be, ha azt kézbesíteni kell, úgy a postára adás napjával.

Fontos változás 2011-től, szemben az eddigi gyakorlattal, amennyiben már értesültünk az adóellenőrzésről, úgy attól az időponttól nem élhetünk az önellenőrzéssel - figyelmeztetnek a Mazars szakértői.

Határidők – jogorvoslat

Alapesetben adóügyekben, így ellenőrzéskor 30 nap az ügyintézési határidő, amelyet legfeljebb 30 nappal hosszabbíthatnak meg. Ilyen például a jövedelemellenőrzés, egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, illetve a költségvetési támogatás kiutalását megelőző ellenőrzés. A bevallások utólagos vizsgálatánál vagy az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzéskor azonban ennél hosszabb, már 90 napos határidővel kell számolni. Jogorvoslatra alapesetben 15 napja van az érintetteknek, a másodfokú határozat kézhezvétele után pedig 30 nap.

Bírósághoz csak jogerős másodfokú határozattal lehet fordulni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben egymással párhuzamosan két pert is kell indítani. A szakmai pert a határozat ellen, és egy a másik pert a végrehajtás felfüggesztéséért. Utóbbi halasztó hatályú, azaz amíg ebben a perben nem születik döntés, addig a végrehajtás szünetel. A szakmai perben sor kerülhet szakértők bevonására, erről minden esetben a bíró dönt. Amennyiben a per végeredményével nem értünk egyet, úgy felülvizsgálati kérelemmel fordulhatunk a NAV elnökéhez, következő lépcsőben a NAV felügyelő miniszteréhez vagy/és az adópolitikáért felelős miniszterhez.

Gyakorlati szempontok

A Mazars munkatársai többek között azt javasolják, hogy amennyiben még nem hivatalosan ugyan, de tudomásunkra jut az adóellenőrzés ténye, és szeretnék erre felkészülni, menjünk elébe a folyamatnak: hívjuk fel az adóhatóságot, és kérdezzünk rá, igaz-e az ellenőrzés és mikorra számíthatunk rá. Ebben az esetben még az is megtörténhet, hogy mi határozhatjuk meg az ellenőrzés időpontját és akár az is előfordulhat, hogy fél-háromnegyed évre is eltolhatjuk a vizsgálatot. Amennyiben cégünknél megjelenik az adóellenőr, mindenképpen jelöljük ki azt a kapcsolattartó személyt, akin keresztül az adóellenőr információkat kaphat. Legyünk együttműködők a hatósággal, de ha nem vagyunk biztosak a kérdésére adandó jó válaszban, úgy feltétlenül kérjünk időt, és a kérdést vitassuk meg egy független adótanácsadóval.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink