hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

FigyelőNet: Matolcsy szerint pénzt kapnak az adórendszer vesztesei

  • MTI

Akinek jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap – mondta a FigyelőNetnek adott interjújában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön közölt interjúban elmondta, mivel ez csak a közszférára, 690 ezer emberre vonatkozik, elegendő rá 25-30 milliárd forint.

Matolcsy György azt mondta, a gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bér. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd. A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. "De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi plusz összeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget."
   
"A versenyszférában megemeljük 5 százalékkal a minimálbért - jelentette ki a miniszter. - Korábban 4,5 százalékot terveztünk, de ma már azt mondjuk, legyen 5 százalék.  Statisztikailag bizonyítható tapasztalat, hogy az átlagos béremelés rendre magasabb a minimálbér-emelésnél. Ezért állítom, hogy a versenyszférában sem csökken senkinek a nettó bére jövőre" - szögezte le Matolcsy György.
   
Kifejtette, a Költségvetési Tanács rosszul működött, ezért kell mostani formájában megszüntetni. Közölte, egy képviselőtársa azt javasolta, szállítsák le a Költségvetési Tanács költségvetését 835,5 millió forintról 10 millió forintra. "Én azt mondom: 10 millió forint sok. Működjön a Tanács nulla forintból. A tanács működéséhez nem pénz kell, csak tudás" - fejtette ki. Az interjúban elmondta azt is, a válságadók megszűnnek 2013-tól, mert uniós adók váltják őket.
   
A miniszter a költségvetésről elmondta, világossá tették azt az utat, amit meg akarnak tenni. Az idén a második felében konszolidálták a költségvetést a bankadóval és a válságadókkal, amelyek nyomán 540 milliárd forint folyik be a költségvetésbe. Jövőre és 2012-ben további strukturális reformokat indítanak, de még fenntartják a rövid távú konszolidációs eszközöket is.
   
Aláhúzta, a szerkezeti reformok rövid távon visznek is, és hoznak is pénzt. Jövőre úgy zár a költségvetés 3 százalék alatti hiánnyal, hogy abban még benne vannak a válságadók, és benne van nem csupán a kötelező magánnyugdíj pénztári átirányítás, hanem a jövő évben 530 milliárd forinttal, 2012-ben pedig 250 milliárd forinttal a kötelező magánnyugdíj pénztári rendszerből visszaáramló tagok vagyonának egy kisebb része. A költségvetésben 2013-14-re kell beérnie mindannak a reformnak, amelynek el kell indulnia 2011-12-ben.
   
Matolcsy György kifejtette, ahhoz, hogy 2013-14-ben a pénzügyi rendszer területén jelentős megtakarításokat érjen el a kormány, 2011-12-ben az állam működésében kell elérni strukturális megtakarításokat, 600-800 milliárd forint körüli összegben. Kifejtette, a Munkaerőpiaci Alapnál jelentős pazarlás van, de ugyanígy van ez a gyógyszerkassza működésében is. E két tétel összesen 700 milliárd forint körüli kiadást jelent, s mindkét területen mintegy 100-100 milliárd forint megtakarítás érhető el. A miniszter tűrhetetlennek tartja azt is, hogy a MÁV például 152 milliárd forint állami támogatást emészt fel. A MÁV-tól a miniszter a jelenlegi támogatás az egyharmadát venné el, ugyanúgy, mint a BKV-tól és a Volántól is.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink