hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységre jellemző kereset: mi vele a gond?

  • HVG

Utolsó reményként adótanácsadók és érdekképviseletek a kormányfőtől kérik, hogy törölje el a főállású vállalkozók adó- és járulékalapjára vonatkozó szabályokat.

Nemcsak a „célszemélyek”, hanem könyvelők és adótanácsadók is végig bíztak abban, hogy az Alkotmánybíróság (AB) elmeszeli azt az idén január 1-jétől bevezetett előírást, hogy a főállású egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozások főállású tagjainak tevékenységük szokásos piaci értéke után kell személyi jövedelemadót és a tevékenységre jellemző kereset után társadalombiztosítási járulékot fizetniük. A két fogalomnak csak a neve különböző, matematikai definíciója ugyanaz.

Az új adó- és járulékalap ellen alkotmánybírósági beadvánnyal is ágálók többek között arra hivatkoztak: a jogalkotó túl tágan és nem elég egzakt módon határozta meg a piaci díjazás fogalmát, és ezzel jogbizonytalanságot teremt. Azt pedig a vállalkozói szabadság megsértésének tartják, hogy az új szabály miatt a törvényhozás, nem pedig a vállalkozó dönti el, hogy pénzét bérként vagy osztalékként veszi-e ki. Ha ugyanis valaki úgy akar osztalékot kivenni, hogy a piaci díjnál kevesebbet számol el vállalkozói kivétként vagy személyes közreműködői díjként, akkor az osztalékot (vagy annak egy részét) ugyanúgy szja, 27 százalékos tb-járulék és 17 százalékos egyéni járulék terheli, mintha bérként fizetné ki.

Molnár Patrícia Megtorpedóznák című cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/39)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close