hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: mit tehet, aki bírságot kapott?

  • adozona.hu

Miképpen lehet fellebbezni egy APEH-bírság ellen, s miként lehet kérni annak csökkentését? Hogyan kell adózni, ha valaki gyes mellett dolgozik? A havi egészségügyi szolgáltatási járulék mit fedez? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Százezer forintos mulasztási bírságot szabott ki az APEH. 0953 számú bevallás késedelmes teljesítése miatt. Súlyosbító körülmény, hogy a 0853 számú bevallás is késve érkezett be. Az APEH nem küldött felszólítást bevallás pótlására, hanem egyből a határozatot postázta a százezer forintról. Adózónak van rendes 8 órás munkaviszonya, emellett egy kis kórus karnagya és ezért havi 30.000 forintot kap, erre a tevékenységre váltotta ki az egyéni vállalkozói igazolványt. Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségei vannak fellebbezés, bírság csökkentése, részletfizetés kérése. Ezeket hogyan teheti meg, illetve minek kell szerepelnie a levelekben?

Fizetési könnyítés (fizetési halasztás és részletfizetés), az adómérséklés és a fellebbezés szabályait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 133. § - 139. §-ai tartalmazzák. Ennek részletes ismertetése a tárgykör nagy terjedelmére tekintettel nem lehetséges. Ezért szíves figyelmébe ajánlom, „A fizetési kedvezmény alapvető szabályai” című 30. számú információs füzetünket, amely tartalmazza a feltett kérdésekre a válaszokat a pontos jogszabályi hivatkozásokkal együtt. A hivatkozott információs füzet megtalálható az állami adóhatóság honlapján (www.apeh.hu) az „Adózási információk” címszón belül az „Információs füzetek 2010.” pont alatt, továbbá bármelyik ügyfélszolgálatunkon is beszerezhető ingyenesen. 

Gyesen vagyok 3 éves ikreimmel, s állásajánlatot kaptam. A jelenlegi munkahelyemen, ahonnan gyesre mentem, nem tudnak alkalmazni, így máshova mennék dolgozni. Ahol alkalmaznának, 6 órát dolgoznék naponta. Azt szeretném tudni,hogy mi az alkalmazásom módja?A gyes ugyanúgy jár erre az időre,vagy van valami változás? Hogyan működik ilyen esetben az adózás?

Annak megválaszolására, hogy milyen feltételekkel vállalhat munkát, úgy hogy a gyermekgondozási segélyt továbbra is folyósítsák, az állami adóhatóság nem rendelkezik sem hatáskörrel sem pedig illetékességgel, ezért javaslom, hogy ezen tárgykört érintően szíveskedjen megkeresni a Magyar Államkincstárat.

A gyes a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 72/b) pontja alapján adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más jövedelem hiányában a gyes után nem kell adózni, azt bevallani sem kell. Abban az esetben azonban, ha valaki a gyes mellett más összevonás alá eső jövedelmet is szerez akkor a gyes összegét az éves összevont adóalapba be kell számítania, de a számított adót csökkenti a gyesre jutó adó.

Az APEH-nek utalt havi tb-befizetése csak egészségügyi ellátásra jogosít vagy beleszámít a nyugdíjba?

Amennyiben a belföldi személy nem biztosított, és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, havi 4.950 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell befizetnie, és ebben az esetben egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosult.

Az a belföldi nagykorú személy, aki nem minősül saját jogú nyugdíjasnak (például öregségi nyugdíjas) és nem biztosított, vagy a biztosítása szünetel, nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése érdekében – magánnyugdíj-pénztár tagja esetében a tagdíj mértékével csökkentett – 33,5 százalék nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon.

A járulékfizetés alapja a magánszemély által megjelölt jövedelem, legfeljebb a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink