hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi az ára az illetékmentes ajándékozásnak?

  • dr. Marosi Andrea

A családon belüli ajándékozás mindig is problémát okozott a törvényhozóknak, hiszen ez olyan vagyonátruházás, ami nehezen ellenőrizhető. Az ajándékozási illeték eltörlése várhatóan nem érzi meg a költségvetés, de jelentős hatásai lehetnek a társadalom vagyoni és adózási viszonyaira.

A nehéz ellenőrizhetőség miatt (hiszen a családok általában együtt laknak, és válóperek esetén is a legnehezebb azt eldönteni, hogy kinek mi a tulajdona) az ajándékozási illeték mértékét, a törvényhozó mindig megpróbálta magasabban tartani, hogy az állampolgár ezt előnyként ne alkalmazhassa. Az ajándékozási illeték intézménye inkább a többi adójogszabály betartatását segíti: például egy vagyonosodás vizsgálatnál nem tud senki sem hivatkozni arra, ha nem fizetett ajándékozási illetéket, hogy szüleitől ajándékba kapta a pénzt, amiből vette a lakását.

Az illetékmentesség hatásai:

• Megjelenhetnek azok a gazdasági( vállalkozási) dinasztiák, ahol az öröklésnek már nem kell offshore cégeken keresztül mennie, hanem az életben történő ajándékozással maradandóvá válik a vagyon. Előnye, hogy a vagyon beazonosíthatóvá válhat, és működő tőkeként Magyarországon marad.
• Az örökési illeték bevétel jelentősen csökkeni fog, hiszen ezentúl olcsóbbá válik az ajándékozás.

• A törvénymódosításban az illetékmentességet viszont csak az egyenságbeli rokonok kaphatnak, de örökbefogadott gyermek nem. Az egyeneságon kívül nevelt (mostoha) gyermek esetén történő ajándékozást a törvényhozó nem támogatja illetékmentességgel.
• A kisegítő jellege miatt nehezebbé válhat egyes adónemekben az adóelkerülés felderítése.
• Megszűnik a vagyonosodási vizsgálatoknál folyamatosan fellépő azon joghátrány, hogy az ajándékozás tényét illetékbefizetéssel kell igazolni. Megszűnik a bankok előnybe helyezése ugyanis eddig  pénz ajándékozása csak banki folyószámlán történő utalás esetén eredményezhetett illetékmentességet.

Forrás: http://adoiroda.com/

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink