hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó- és illetékváltozások: mi módosul és hogyan?

  • HVG

Az Országgyűlés már le is zavarta a múlt pénteken benyújtott adó- és illetékváltoztatások általános és részletes vitáját. A módosításokból a büdzsé jön ki jól.

Még a nyomai sem fedezhetők fel a radikális adócsökkentésnek az Országgyűlésnek a kormány által múlt pénteken benyújtott salátatörvényben, amely adó- és illetékmódosításokon kívül több tucat más – például az államháztartási, a kulturális örökség védelméről, a köztiszviselők, a közalkalmazottak jogállásáról szóló – törvény, továbbá a polgári törvénykönyv és a munka törvénykönyve egyes részeit is módosítja. Szaldójukat tekintve ugyanis az idén nem csökkennek, hanem éppenséggel nőnek az elvonások, miután a bankoktól, pénzügyi lízingcégektől és vállalkozásoktól, biztosítóktól idén (és jövőre is) 200 milliárd forintos különadót szedne be a Fidesz–KDNP-kormány. Az intézkedések egyenlegével önmagában nincsen baj, hiszen az új kabinetnek – eredeti szándékával szemben – tartania kell az elődje által elfogadott 3,8 százalékos költségvetési hiányt, amint azt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Valutaalap hetekkel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő értésére adta. Az országgyűlési választásokon győztes pártok korábbi ígéreteit legfeljebb választóik hiányolhatnák, de ők a közvélemény-kutatási adatok szerint egyelőre türelmesek.

Az érintetteken kívül feltehetően nem sokan sérelmezik a közpénzekből finanszírozottak végkielégítésének drasztikus megcsapolását, mert korábban óriási ellenszenv övezte a hatalmas lelépési pénzeket. Most viszont sikerült a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni azzal, hogy ezek a megszorítások nemcsak a sundám-bundám szerződések alapján, hanem a törvényesen járó végkielégítésekre is kiterjednek, ráadásul az idén kifizetettekre visszamenőleg.

A 200 milliárd forintra rúgó banki adóval szemben magánszemélyek esetében sok apró teherkönnyítés, a vállalkozásoknál viszont nagyobb társaságiadómérték-csökkentés áll.

Molnár Patrícia adó- és illetékváltozásokról szóló, Rendező elvek című cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/27)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close