hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó- és illetékváltozások: mi módosul és hogyan?

  • HVG

Az Országgyűlés már le is zavarta a múlt pénteken benyújtott adó- és illetékváltoztatások általános és részletes vitáját. A módosításokból a büdzsé jön ki jól.

Még a nyomai sem fedezhetők fel a radikális adócsökkentésnek az Országgyűlésnek a kormány által múlt pénteken benyújtott salátatörvényben, amely adó- és illetékmódosításokon kívül több tucat más – például az államháztartási, a kulturális örökség védelméről, a köztiszviselők, a közalkalmazottak jogállásáról szóló – törvény, továbbá a polgári törvénykönyv és a munka törvénykönyve egyes részeit is módosítja. Szaldójukat tekintve ugyanis az idén nem csökkennek, hanem éppenséggel nőnek az elvonások, miután a bankoktól, pénzügyi lízingcégektől és vállalkozásoktól, biztosítóktól idén (és jövőre is) 200 milliárd forintos különadót szedne be a Fidesz–KDNP-kormány. Az intézkedések egyenlegével önmagában nincsen baj, hiszen az új kabinetnek – eredeti szándékával szemben – tartania kell az elődje által elfogadott 3,8 százalékos költségvetési hiányt, amint azt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Valutaalap hetekkel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő értésére adta. Az országgyűlési választásokon győztes pártok korábbi ígéreteit legfeljebb választóik hiányolhatnák, de ők a közvélemény-kutatási adatok szerint egyelőre türelmesek.

Az érintetteken kívül feltehetően nem sokan sérelmezik a közpénzekből finanszírozottak végkielégítésének drasztikus megcsapolását, mert korábban óriási ellenszenv övezte a hatalmas lelépési pénzeket. Most viszont sikerült a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni azzal, hogy ezek a megszorítások nemcsak a sundám-bundám szerződések alapján, hanem a törvényesen járó végkielégítésekre is kiterjednek, ráadásul az idén kifizetettekre visszamenőleg.

A 200 milliárd forintra rúgó banki adóval szemben magánszemélyek esetében sok apró teherkönnyítés, a vállalkozásoknál viszont nagyobb társaságiadómérték-csökkentés áll.

Molnár Patrícia adó- és illetékváltozásokról szóló, Rendező elvek című cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/27)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Őstermelőnél kapott előleg

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink