hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatások: internet, kültag, üdülési csekk

  • adozona.hu

Kültagnak jár-e béren kívüli juttatás? Vissza lehet kérni az üdülési csekket a távozó munkavállalótól? Mit kell tudni az internetutalványról? Az olvasók kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Férjemmel egy bt 100 százalékos üzletrészét vásároljuk meg.  Férjem beltagként, én kültagként. Kérdésem, hogy férjemnek, mint személyesen közreműködő tagnak van-e lehetősége kedvezményes adózással melegétel utalványt igényelnie? Én mint házastársa részesülhetek ilyen kedvezményben?

Személyesen közreműködő tag esetében van lehetőség a melegétel utalvány juttatására, azonban házastárs, vagy a kültag részére ez nem biztosított.

A cégtől távozó munkavállaló egy összegben kapta meg az évre esedékes üdülési csekkjeit. Ezt visszakérhetjük? Vagy a fizetésből kell levonni?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a be- és kilépés esetét is. Általános piaci tapasztalat, hogy a korrekt elszámolás érdekében a kiadott juttatást az eltöltött idővel arányosan szokták elszámolni, és a fizetésből levonni. Amennyiben a cafeteria szabályzat nem rendelkezik erről, vagy a juttatást nem cafeteria rendszerben kapta a munkavállaló, akkor figyelembe kell venni a Munka Törvénykönyvét. Eszerint „a munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet”.

Szeretnénk a munkavállalóinknak internetutalványt adni. Kis cég vagyunk, 8 alkalmazottal. Mit kell erről tudni? Hogyan tudjuk kifizetni? Mekkora összegig adható?

Az internetutalvány, mint minden béren kívüli juttatás, munkavállalói jogviszonyhoz kötött. Az internet utalvány segítségével korlátlan összegben adó- és járulékmentesen támogathatja dolgozói otthoni internethasználatát. Az adómentesség biztosított a dolgozó által igénybe vett otthoni internet szolgáltatás díjának erejéig. (A Sodexo INTERNET utalvány például megrendelhető e-mail-ben, faxon, postai levélben, vagy az online megrendelő rendszerben.)

Munkavállalóink jelezték, hogy örülnének iskolakezdési támogatásnak. Eddig csak melegétel-utalványt kaptak. Ha mondjuk ilyet is adnánk nekik augusztusban, mire kell figyelnünk?

Az iskolakezdési támogatás utalvány a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. Felhasználható ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek vásárlására. Az utalvány 2010-ben kedvezményes adózás mellett juttatható akár a minimálbér 30 százalékáig, azaz 22.050 Ft/gyermek/szülő értékig. Az utalvány érvényességi ideje a törvény rendelkezéseinek megfelelően az iskolakezdést megelőző 60, és az azt követő 60 nap. (Ennek megfelelően a Sodexo például ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány kibocsátását az adott év májusában kezdi meg, és folyamatosan rendelhető.) Az utalványok július 1. és október 31. között érvényesek. További feltétel a szülő jogosultsága családi pótlékra. A munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozatával, mely szerint a feltételeknek megfelelnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink