hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan határozzák meg a cégértéket Európában?

  • dr. Marosi Andrea

Miképpen, milyen mutatók, adatok segítségével határozzák meg a cégértéket adózási szempontból? Összefoglaltuk.

A cégértékelés a társaság valós értékének és gazdasági helyzetének meghatározását jelenti. Cégeladást, tőkebevonást, menedzsment-kivásárlást megelőzően érdemes a cég piaci, eszközalapú és forgalmi értékének meghatározása, hogy a tulajdonosok tisztában legyenek, hogy milyen vételárra számíthatnak, pillanatnyilag mennyit ér a cégük.

A cég értéke több faktortól függ: cash-flow, eszközérték, pénzügyi történet, tárgyi eszközök állapota, versenyképes piaci jelenlét, ipari-gazdasági pozíció.

Főbb összetevői:

- vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet átfogó vizsgálata
- piaci helyzet, piaci trendek vizsgálata
- adó, jogi és egyéb kockázatok elemzése
- üzleti cégérték számítása

Magáncégek értékelése

A legtöbbet használt módszer a diszkontált cash flow módszere, valamint a tőzsdei-és nyilvános részvény- vagy cégadásvételek publikált cégérték/eredmény arányszámait felhasználó „ összehasonlító értékelés”.

Az ily módon történő cégeladások esetén a jelentkező adózási probléma a magánszemély tulajdonos szintjén keletkező árfolyamnyereség adó (25%). Azonban a 2005/19/EK irányelv (Fúziós Direktíva) használható ez esetben, melynek célja, hogy a cégcsoport-átszervezéseket adómentessé tegye.
A direktíva a magyar jogban a „kedvezményezett átalakulás, részesedéscsere”-ként jelenik meg. A cégtulajdonos beapportálja ilyen esetben az üzletrészeit egy másik Kft-be, valamint a Kft- adja el az üzletrészt másik társaságnak, így a nyereség a Kft-be csapódik le, mely a Kft-ből történő kilépésig adómentesen kezelhető „vagyon”.

Európában az alábbi értékeléseket használják túlnyomó részt:

- Eszközértékelés
- Piaci szerepének értékelése
- Bevétel értékelése
- Tőkepiaci értéke
- Partnerekkel való kapcsolat

Kneitner Lea - Ferencz Györgyi
VGD

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink