hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adótartozás és az evások: törlés és bírság

  • HVG

Az utóbbi napokban több evás vállalkozót döbbentett meg az adóhatóságtól kapott értesítés: a hivatal megszüntette evaalanyiságukat.

Elmulasztotta bejelenteni, hogy már nem felel meg az egyszerűsített vállalkozói adózás (eva) feltételeinek, holott 2009. december 21-én adótartozása volt, emiatt 2009. december 31-ével töröljük az eva hatálya alá tartozók nyilvántartásából. A bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki – röviden összefoglalva ilyen tartalmú, az adóhatóságtól kapott levelet mutatott be a HVG-nek több (korábbi) evás a napokban. Az egyik bt képviselője elmondta, hogy tavaly december 21-e helyett (az evatörvény szerint 20-a a határidő, de ez 2009-ben munkaszüneti napra esett) két nappal később tett eleget a várható éves árbevétel szerinti evafeltöltési kötelezettségének.

Korántsem szórványos esetekről van szó. A HVG több könyvelőirodát megkeresett, és kiderült: valamennyinek a praxisában vannak hasonlók. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól kapott tájékoztatás szerint a hatóság ezúttal mintegy 3200 adózó evaalanyiságát szüntette meg, többek között adótartozás, bevételhiány vagy -túllépés miatt. Akadt olyan vállalkozás, amely a be nem fizetett késedelmi pótlékon bukott el. „Pedig óvatosak voltunk, ügyfelem már december 5-én feltöltötte adóját, és két héttel előtte még semmiféle tartozás nem szerepelt az adóhatóság nyilvántartásaiban, tehát a késedelmi pótlékot a két időpont között rögzítették” – állította a HVG-nek a társaság könyvelője.

A cikk folytatását elolvashatja a HVG 2010/12-es számában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink