hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négyszázmilliós adócsalás, az APEH feljelentést tett

  • adozona.hu

Lebukott egy az adózó, aki több százmilliós bevételt próbált eltitkolni az adóhatóság elől. Az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága különösen nagy értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrségnél – tudatta sajtóközleményében az adóhatóság.

Az adózó, akinél általános forgalmi adó ellenőrzést végeztek, a revízió megkezdésekor végelszámolás, majd felszámolás alatt állt. A felszámoló biztos nyilatkozata szerint a társaság a többszöri felszólítás ellenére sem adott át semmilyen iratot, képviselője az idézésekre nem jelent meg, rendőri elővezetése is meghiúsult.

Miután az adózót érintően több kapcsolódó vizsgálatkérés is érkezett az adóhatósághoz, ezekből megállapították, hogy a kijelölt időszakban több és jelentős összegű számlát állított ki. Ezeken épületgépészeti, építőipari, szerkezetlakatosi, kézi és gépi földmunkák, fuvarozási díjak, tehergépkocsi javítások, festési munkák, gépalkatrész értékesítés, kertrendezési munkák voltak feltüntetve – áll az adóhatóság sajtóközleményében.

Az APEH kérésére az adózó számlavezető pénzintézete megküldte a vállalkozás bankszámla kivonatait. Ezekből kiderült, hogy a kapcsolódó vizsgálatokkal érintett vállalkozásokon kívül további négy cég is utalt pénzösszegeket az adózónak, sőt jóváírtak olyan összegeket is, amelyeket olyan társaságok utaltak át, melyeknek adószáma törlésre került. A revízió szerint az adózó a vizsgált időszakban bevételeinek jelentős részét eltitkolta, ezek bevallását elmulasztotta, ezzel csaknem 400 millió forint adóbevétel kiesést okozott.

Az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága különösen nagy értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Nyomozó Hivatalánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink