hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások februárban és májusban: felmondási védelem és felszámolás

  • adozona.hu

A Munka Törvénykönyve egyes rendelkezései 2010. február 1-jével és 2010. május 1-jével módosulnak - tudatja hírlevelében a PricewaterhouseCoopers.

2010. május 1-jétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya - áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat.

2010. február 1-jével változott a felmondási védelem szabályozása - figyelmeztet a PwC. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (a továbbiakban: GYES) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül a gyermek hároméves koráig azt a szülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a GYES 2010. május 1-jétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

Bővülni fog a felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal. Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, azt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülőgyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak. Ezért a felmondási védelem 2010. február 1-jétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót.

Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárnia a munkáltatóknak rendes felmondás gyakorlása esetén, ezért célszerű minden esetben a felmondás közlése előtt megerősítést kérni a munkavállalótól, hogy nem vesz részt örökbefogadással kapcsolatos eljárásban - hívja fel a figyelmet a PwC.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink